>> >> Ghost of 'The Big Short' Haunts Wall Street

Ghost of 'The Big Short' Haunts Wall Street

Anonim

Det tar bara cirka 15 sekunder att skanna en varning på skärmen vid slutet av "The Big Short", Adam McKays Oscar-vinnande film som påminner om vansinnet bakom bostadsmarknadskraschen 2008. Det är nästan en asterisk - men då igen kan inte stava asterisk utan "risk".

Det beskriver ett investeringsfordon som kallas "skräddarsydda tranche möjligheter", som säkert kvalificerar som en uber-exotisk bit av jargong i bästa (eller värsta) Wall Street-traditionen. Bakom den mystiska moniker - och den så kallade "möjligheten" - ligger en investeringsdriven som framkallar spökningen av bostadskrisen.

Formeln går så här: BTOs lika CDO (eller säkerställda skuldförpliktelser). Och CDO: er, om din uttorkade portfölj inte påminde dig, hjälpte att döda amerikansk bostadsmarknad. Sätt på ett annat sätt, det här är samma investerare labyrint med ett glänsande nytt "Till salu" tecken, säger experter.

"Som den sena, stora basebollsfilosofen Yogi Berra sa en gång, " Det är som deja-vu, om igen, "säger Robert R. Johnson, VD och koncernchef för American College of Financial Services i Philadelphia-området.

Först här är översättningen av B-ordet: "Den" skräddarsydda "titeln hänvisar till det faktum att investeraren väsentligen utformar instrumentet - precis som en skräddarsydd kostym är skräddarsydd för kundens önskemål", säger Johnson.

Och nu är den andra: "Tranche" en del av någonting. Självklart är det inte som om du kommer att säga, "Passa mig en bit av spuds" vid middagsbordet. Men den heta potatisen som är en del av den privata värdepappersmarknaden kan räcka för att locka hungriga investerare trötta på lågräntemarknaden.

Ja, allt detta kan byggas på samma slags skiftande sand som orsakade CDOs och hypotekslånsäkerheter att sänka - till stor del resultatet av nya husägare, godkända för inteckningar som de inte kunde ha råd med, förkortade även deras första betalning .

Så har något förändrats? Kanske. Till att börja med ser det ut som om det är ett avlägset minne som ger upphov till investeringarna, för i alla fall.

"Skillnaden mellan nu och före finanskrisen är enligt min mening att det finns en mycket högre grad av medvetenhet om risknivån i dessa typer av värdepapper", säger Johnson. "Problemet var då att dessa värdepapper marknadsfördes och bedömdes av kreditvärderingsinstituten, som AAA-kvalitet. Sedan köptes de av osofistikerade investerare som inte visste vad de köpte."

Och i den meningen kommer vissa investerare utan tvekan att sugas in i ett scenario där de är på väg över huvudet, såväl som deras sinne.

"Ingen lägger vapen på någons huvud och gör dem till att investera i sådana värdepapper, " säger Johnson. "Om investerare lärde sig något från finanskrisen 2007 -08, borde det ha varit att investera endast i finansiella instrument du förstår."

Oavsett, oroliga tremor kan kännas så långt bort som Milano. Det är där Dominika Wawrzyniak, en äldre författare med The Market Mogul-hemsidan, frågar frågorna om flera miljarder dollar i en januariartikel: Skulle en potentiell standard av BTOs leda till större förluster än vad världen såg 2008?

Här är en potentiellt heartbreaking, banbrytande ledtråd: "Inget krav på att rapportera CDOs eller BTOs till myndigheter gör den finansiella ingenjören oreglerad och okontrollerad, " skriver hon.

Språket för den skräddarsydda tranchen "väcker avvikelser och misstankar om det ihållande finansiella systemets tillförlitlighet", säger Wawrzyniak i en intervju med US News. "Från 5 miljarder dollar i transaktioner 2013 ökade marknaden för BTOs till 20 miljarder dollar i slutet av 2014."

Ja, det representerar en fyrdubbling av investeringar. Men är det verkligen ett tecken på en annan investeringscyklon? Inte alla tycker det.

"Det är fortfarande en bra användning för skapandet av skräddarsydda affärsmöjligheter", säger Mark Zittman, ordförande för Tuatara Capital i New York City. "För en investerare är de en bra möjlighet."

Pittman säger att det kan vara mycket hög avkastning på genomsnittliga investerare att hålla sig borta, eftersom BTO är komplicerade och det finns många nyanser inom dokumenten. "

"Det vi vet är att den privata värdepapperiseringsmarknaden inte har kommit tillbaka sedan 2007, och det är en anledning till det, säger David Dayen, Los Angeles-baserad författare av" Chain of Title: Hur tre vanliga amerikaner upptäckte Wall Street's Great Avskärmning Bedrägeri. " "Investerare blev rippade under 2007, de är fortfarande rippade i dag, och de fick inte den typ av förbund som de förtjänade."

Således resulterar detta: "Till dess att marknaden förbättras med verklig försäkring och reella reformer, kommer de bara inte att komma tillbaka", säger Dayen. "De har valt att sitta på sidan och ta sina investeringar någon annanstans."

8 tips för den oroliga investeraren

De tjurar och björnar biter inte, eller hur? Beror på hur du tittar på det.

Lou Carlozo 14 januari 2016

Men det betyder inte att landskapet saknar system. "Ett som är oroligt är värdepapper för hyresgäster, där Blackstone Group (ticker: BX) tog upp tiotusentals fastigheter som stängdes och spunnit ut dem på hyresmarknaden."

Det överfördes till Blackstone som säljer den första någonsin familjehyresgälden, ett band på 479 miljoner dollar som erbjöds 2013. Även om det kan skapa betydande vinst i städer med hyresnivåbrist, väcker det också oundvikliga frågor.

"Vad händer om det finns höga lediga platser och folk är sena på sina betalningar?" Dayen säger. "Eller om du har en ekonomisk nedgång och utsläpp går upp? Är det ett problem för kapitalmarknaderna?"

Blackstone har packat sin verksamhet under ett roligt företagsnamn: Invitation Homes. Ändå häller klagomål redan från bostadsledare på en rad frågor från hyreshöjningarna i mitten av månaden för att misslyckas med att renovera förvärvade fastigheter.

"Företag som Blackstone är inte inrättat för att vara hyresvärdar, än mindre goda hyresvärd", säger Dayen.

Men om slutspelet är att bygga upp Blackstone-lager, är det inget som gör så långt. Under det senaste året har aktiekurserna sjunkit 42 procent till bara blyg på 26 dollar.

Samtidigt återstår det att se huruvida statsvakthundar har tillräckligt med ryggrad för att ge ett ordentligt tillsyn över de nya spelen - och starta en återuppspelning av den räntebärande värdepappersmältningen. Men ta hjärtat, förvirrade investerare: Det kan vara ett no-nonsensiskt sätt att översätta "skräddarsydda affärsmöjligheter" från Wall Streets lingua obscurum.

Wawrzyniak citerar ett citat tillskrivet Edmund Burke. Den brittisk-irländska statsman bodde i 18th Century, när Wall Street var en bokstavlig mur byggd för att skydda nederländska bosättare från pirater.

Hundratals år senare är piraterna fortfarande kvar - även om de är klädda i sharkskinnsaker - och Burkes citat mer än gäller: "De som inte känner till historien är avsett att upprepa det."


De 10 bästa REIT ETF: erna på marknaden

De 10 bästa REIT ETF: erna på marknaden