>> >> Allmänna elektriska avgifter framåt

Allmänna elektriska avgifter framåt

Anonim

En bild tagen den 29 april 2014 i Belfort visar logotypen från den amerikanska jätten General Electric. Slaget om Alstom skulle intensifieras idag, med Siemens redo att bekräfta sitt bud på den franska ingenjörskoncernen som efterlystes av amerikanska konkurrenten General Electric, sade en informerad källa. (SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)

Medan företag som Alpha (ticker: GOOG, GOOGL) och Facebook (FB) kan vara de högteknologiska barnen i blocket, kan General Electric Co. (GE) hävda titeln på den ursprungliga tekniska pionjären.

Thomas Edison grundade GE i 1892 och omkring fyra år senare blev det en av grundarna på Dow Jones Industrial Average, där det fortfarande sitter idag. Det spawned RCA. Den skickade de första offentliga TV-sändningarna medan Calvin Coolidge var i Vita huset.

Men i 2016 möter GE en enorm utmaning: även med en monstrous marknadsandel på nästan 290 miljarder dollar. För att kasta en spridning för tunn identitet kan man lika väl dubba "General Eclectic".

Beviset är överallt, från omlokalisering (GE tillkännagav planer i januari för att flytta sitt huvudkontor till Boston) till omfördelning (det smidar en mer fokuserad portfölj av företag som bygger på dess industriella styrkor).

"Idag är vår portfölj enklare och starkare", säger Jeff Immelt, VD, i ett uttalande som åtföljer GE: s resultatrapport för första kvartalet 2016, som släpptes den 22 april. Därför avvecklar GE de flesta av sina finansiella tjänster och flyttar ut ur hushållsaffärsverksamhet, medan man köper det franska kraftbolaget Alstom i december för 10, 3 miljarder dollar - den största enskilda industriinvesteringen GE någonsin har gjort.

Om GE: s vridning mot en strömlinjeformad, energibaserad strategi tar lite tid att slutföra, ser det åtminstone ut som ett solidt arbete pågår.

Q1 2016-rapporten slog Wall Street förväntningar av ett hår, då GE redovisade vinst per aktie på 21 cent, före 19 cent analyserade förutspådda. "Men det finns en viss oro för intäktsfesten", säger Jerry Braakman, chef för investeringsinstitutet First American Trust i Santa Ana, Kalifornien.

Även om GEs eftersläp ökade till en rekord på 316 miljarder dollar, säger vi: "Vi har en viss oro för industriella order, som var 7 procent lägre för kvartalet", säger Braakman. "Dessutom hade GE några valutavinster.

Kvartalet var respektabelt men inte exceptionellt. "

Även om det inte var en bonanza, bekräftade GEs första kvartalsvinst minst att företaget håller sitt eget i en utmanande energimiljö. GE tillhandahåller ett brett utbyte av industriell utrustning för industrin, från ång- och gasturbiner till energiprogrammet som kom med Alstom-inköpet.

"GE har klargjort att det är en transformationsstrategi", säger John Alan James, professor vid Pace Universitys Lubin Business School i New York och ordförande Emeritus från sitt centrum för global styrning, rapportering och reglering. Detta kommer att ta företaget mot "industrirelaterade produkter som fokuserar på den nya tiden för digitala kontroller, GEs förvärv av Alstom är ett stort engagemang för denna nya riktning."

Dessutom kan GE redan ha ett annat energibolag i sina korsningar. "Den näst största potentiella affären i sikte är inköp av några eller alla Baker Hughes (BHI), ett 20 miljarder dollar olje- och gasutrustningsföretag", säger KC Ma, chef för George Investments Institute på Stetson University i DeLand, Florida. "Affären kan visa sig vara för liten, för sent. Men det faktum att GE har börjat sniffa runt för brandförsäljning inom sektorn är uppmuntrande."

Fortfarande är sektorn utmanande, vilket framgår av de senaste kostnadsbesparingarna. "Efter sitt förvärv av Alstom meddelade GE i januari att den planerar att avskeda mer än 6 500 anställda i Europa för att spara administrativa kostnader, säger Ma. Under tiden har en nedgång i segmentet olje- och gasutrustning också lett till meddelade uppsägningar.

Om energi är GE: s framtid, är det också ett bona fide fall för att komma tillbaka till framtiden. Edison uppfattade självklart lampan - och GE säljer mer än 200 miljoner av dem i USA årligen. Men "E" i sin moniker är "elektrisk" och sammanslagningen av två elföretag bildade GE.

Om GE: s senaste åtgärder kommer att driva sin aktie är en annan historia. Sedan årets början har aktiekurserna blivit platta på drygt 31 dollar. Men investerare kan uppmuntras att GE-aktier har visat en stadig om inte spektakulär lutning under de senaste fem åren, en ökning med 52, 5 procent.

Och framöver kan GE: s förnybara energisegment vara en potentiell guldminne, säger Stephen Ciccone, docent i finans- och avdelningsordförande vid Peter T. Paul College of Business and Economics i Durham, New Hampshire.

För tillfället har "GE varit en anständig utövande sen, " säger Ciccone. "Det överträffar lite (Standard & Poor's 500 index) till år, men överträffar S & P 500 över den senaste ettårsperioden, vilket är 14 procent jämfört med en förlust för S & P på cirka 1 procent." Den jämför också positivt med den industriella börshandlade fonden XLI, som returnerade bara 0, 4 procent under det gångna året.

Allt detta placerar GE i positivt territorium vad analytikerna berör. Fyra betyg GE en "stark köp", en en "buy" och fem en "hålla". Ciccone kallar det också ett lag och noterar: "Eftersom det är så stort och diversifierat, förväntar jag mig inte stora vinster. Men jag förväntar mig inte stora förluster även om det blir svårt inom en snar framtid."

Med detta sagt har företaget gjort en högstake-rörelse från vilken den inte kan dra sig tillbaka med att säga adjö till GE Capital. Å ena sidan sälja sina finansiella tjänster tillgångar har redan genererat 166 miljarder dollar, med en förväntad total på 200 miljarder dollar.

Men som Ma påpekar, "i slutändan kommer det verkliga emissionen aktieägarna att möta är att GE Capital bidrog till att bidra med mer än 40 procent av GE: s vinstbaserade vinst. Efter 2016, vad skulle GE göra?"

Kanske kommer GE att dra nytta av en återhämtning i priserna på olja och gas, eller börja knyta på den "potentiella guldminen" i sina förnybara energikällor. Dess flygsegment har varit en toppaktör för de senaste kvartalen, rapporterande tvåsiffriga ökningar av intäkter och vinst. Och den växande eftersläpningen markerar en annan ljusplats för företaget.

Då kan vändningstiden ta lite tid och kräva att aktieägarna håller fast. Om så är fallet kommer de troligen att ta det i strid. Immelt är en populär vd som tog regimen från Jack Welch bara fyra dagar före 11 september-attackerna. Han är också en ekonomisk rådgivare till president Obama.

"Som en tradition har GE aktieägare gett ledningen alla fördelarna med tvivel, " säger Ma. "Du skulle aldrig vilja kritisera Immelt med GEs aktieägare, precis som att du inte väljer Warren Buffett med Berkshire's (BRK.A, BRK.B)."