>> >> Ford försvarar sedan nedskärningar på bolagsstämman

Ford försvarar sedan nedskärningar på bolagsstämman

Anonim

Ford planerar att skära sin nordamerikanska billinje till två modeller - Mustang och Focus Active crossover. Keith Srakocic / AP

Aktieägare ifrågasatteFord Motor Company (NYSE: F) chefer på bolagets årsmöte på torsdag, som vill veta varför bolaget meddelade att det kommer att minska sin nordamerikanska sedan lineup med 80 procent. Förvaltningen försvarade beslutet, och analytiker säger att det var rätt drag för Fords bottenlinje.

I april meddelade Ford att under de närmaste åren kommer företaget att skära sin nordamerikanska billinje ner till bara två modeller - Mustang och Focus Active crossover. På torsdagen uttryckte investerare oro för att Ford verkar skifta bort från sina mest bränsleeffektiva alternativ precis som oljepriset slår treåriga höjder.

VD Bill Ford Jr säger att Ford fokuserar på långsiktiga aktieägarnas avkastning. "I framtiden .

kunder kommer att ha framdrivningsmöjligheter som i huvudsak inte ger dem den bränslepåföljd som de skulle ha haft tidigare ", säger Ford.

Ford har meddelat att det kommer att investeras 11 miljarder dollar i utvecklingen av elfordonmodeller fram till 2022 och säger att den planerar att starta 16 batterilektronika fordon och 40 totalt EV med en rad olika hybridiseringsnivåer. Ford har också sagt att den planerar att starta sitt första helt autonome fordon för kommersiellt bruk år 2021.

Ford meddelade bättre än förväntat antal för första kvartalet 2018, men beståndet förblir mer än 10 procent år 2018, eftersom investerare oroar sig för att bilcykeln har nått toppen och Ford har fallit bakom sina konkurrenter när det gäller att utveckla nästa generations bilteknik.

Den här veckan fick Ford-investerare mer dåliga nyheter när företaget meddelade att det har stoppat produktionen av sin mest lönsamma modell, F-150-pickupen, efter en brand på Fords Dearborn Truck Plant. Ford sa att branden negativt skulle påverka de finansiella resultaten i närvaro, men företaget upprepade sin helårs vinst per aktie vägledning mellan 1, 45 och 1, 70 dollar.

Morningstar analytiker David Whiston säger att Ford klippar sin nordamerikanska sedan lineup var ett djärvt men smart beslut.

"Vi tycker att det här är rätt steg eftersom amerikanska industrins försäljning varje månad är vanligtvis nu nästan 70 procent lättbil och Fords amerikanska försäljningsmix i fjol var 77 procent lätt lastbil", säger Whiston. "Det är ingen mening att fortsätta slösa pengar på sedans som är commodified över hela branschen och gör lite till ingen vinst för Ford."

Morningstar har en "undervärderad" rating och $ 14 värderingsvärdering för F-aktien.

XNYS: F | 1: 40: 07 PM

11, 06

pris (usd)

0, 14 (1, 22%)

daglig förändring

52 veckor låg

10, 14

52 veckor hög

13, 33

Se fullständig interaktiv diagram

Uppgifter från 1:40:07 den 5/10/2018