>> >> Hitta jobb syftar till att göra jobbet roligare

Hitta jobb syftar till att göra jobbet roligare

Anonim

Lärdomar från hjärnforskning kan hjälpa chefer och anställda att hitta personlig uppföljning. (Hero Images / Getty Images)

Människor är anslutna Jobb är utformade för att begränsa. Från korsningen av dessa två realiteter sprider rikligt medarbetares missnöje, skriver Daniel Cable, författare till ny bok "Alive at Work: Neurovetenskapen att hjälpa dina människor älskar vad de gör".

Arbetsplatsexistentiell ost är ett hett ämne idag bland författare, som ofta föreskriver en hälsosam dos av syfte för personer som lider av kontamjukdom. Men medan David Graeber, antropologiprofessor och författare till "Bullshit Jobs" skriver ur hela yrken som iboende meningslös, tar Cable, en organisatorisk beteendeprofessor, en sundare bild. Som hans boks undertext antyder, anser Cable att chefer och anställda kan tillämpa lektioner från hjärnforskning för att hjälpa dem att hitta personlig uppföljning samtidigt som de fortfarande uppnår jungliga företagsmål.

Nyckeln, Cable förklarar i följande intervju, är att omorganisera jobb på sätt som både klarar av arbetarnas naturliga nyfikenhet och gör företag flexibla för att konkurrera i dagens snabbt föränderliga affärsmiljö.

Vad är det sökande systemet, och varför aktiverar det viktigt på jobbet?

Det sökande systemet är en del av din hjärna som verkar uppmana dig att utforska vad du inte vet och leta efter din inverkan. Alla vi däggdjur har denna medfödda uppmaning att utforska, påverka och lära av miljön. Vad den här delen av hjärnan uppmuntrar oss att göra är att se bortom vad vi redan vet och bli lockade till lärande.

När vi gör det släpper det dopamin, vilket är en belöning som får oss att känna oss upplysta, energiska, nyfiken. Det är högsta mänskliga känslor.

Varför aktiverar detta system viktigt på jobbet? För arbetare sätter det bara mer liv i livet. För så många av oss känns arbetet som en pendling i helgen. I undersökningar på 1, 7 miljoner människor i 63 länder och 100 företag, säger 80 procent att de måste stänga av för att komma igång. De känner att de måste sätta sig nästan för att sova för att komma igenom den.

Det är verkligen ledsen, för jobbet är där vi spenderar hela vår tid. Jag jobbar långt mer än jag ser min familj. Mellan arbete och sömn är det som 80 procent av min tid. Jag tycker att det är en travesty om arbetet är en plats vi måste stänga av, för det betyder att vi är avstängda genom livet, i huvudsak.

Vad sägs om traditionella arbetsförhållanden får folk att känna att de måste stänga av?

Det var det som gjorde att företag lyckades var att berätta för alla de uppgifter som skulle göras. Om du går tillbaka till Industrial Revolution, uppfann vi denna process där du bröt arbetsflöden till små små segment, där alla fick en liten liten sak. De mötte aldrig kunden eller såg hela produkten eller se hela arbetsflödet. Det var som hyperspecialisering.

Det hjälpte företag att konkurrera. Det ökade pålitligheten och drev ner kostnaderna.

RELATERAT INNEHÅLL

Få ett passionsprojekt på jobbet

Det finns tre stora förändringar som gör det oacceptabelt längre. Den första är, förändringen kommer snabbare. Henry Ford gjorde modellen T i en färg i 13 år. Nuförtiden får vi inte 13 år innan saker förändras. Saker förändras om 13 veckor. Företag måste vara smidiga och ha fart kring förändring.

Den andra har att göra med robotik, AI och maskininlärning. Det kommer snart. Vid något jobb kan du mönstret nog för att bryta den in i mikrospecialisering, det kommer att bli en robots jobb.

Den tredje är smaken av den nya generationen. Vad den nyare generationen letar efter är "Vad vill jag göra?" Vissa människor säger att meningen är de nya pengarna. Att ha ett jobb som känns som att jag kan vara mitt bästa, att jag kan lära mig och jag kan växa, att jag förstår syftet och kan se den stora bilden, verkar vara det som lockar det bästa och det ljusaste.

Så om du är en stor firma och du vill tävla, sätter folk i lilla lådor och säger att vi behöver dig att göra exakt det här under de kommande fem åren - den här tråkiga, repetitiva, bortkopplade uppgiften - det kommer inte att ge dig en konkurrenskraftig fördel.

Det sökande systemet är chefsvännen idag. Det finns denna medfödda biologi som väntar på att tjäna.

Hur kan företag anpassa sin praxis för att hantera dessa tre förändringar?

Hur anställer du rätt person? Du börjar med att bestämma exakt vad jobbet är, lägga ut en mycket snäv jobbbeskrivning och sedan hitta du människor för att göra det exakta jobbet. Personen måste passa in i jobbet. Och då mäter vi väldigt tätt vad vi redan visste att vi ville att du skulle göra. Vi belönar dig externt. Det kallas extrinsisk motivation.

Jag tror att vi måste göra det på huvudet nu. Arbetet kan inte vara statiskt eftersom det kommer att fortsätta att förändras. Det brukade vara jobbet skulle vara där i 25 år. Nu kommer jobbet inte att ligga där i 25 månader. Det kan inte vara där i 25 veckor innan vi måste byta och anpassa nya processer, ny teknik, nya sätt att arbeta, nya kunder, nya produkter.

Du är verkligen bättre att anställa en person och säga, "Gör det här jobbet passar dina styrkor. Hur får vi dig att spela för dina styrkor i den här rollen? Vilka sätt är det att arbeta som passar dig, och vad brinner du? "

En annan sak som verkligen är annorlunda är hur vi är vana vid mätning av prestanda med vad vi sa att du ska göra förra året. Jag är inte säker på att det är ett effektivt sätt eftersom mycket av tiden vet vi inte exakt vad vi vill att arbetaren ska göra. Arbetet är att de ska räkna ut det och berätta för oss.

Jag tror att de är stora, seismiska skift i hur framtidens företag kommer att vinna genom att belysa denna del av människors hjärnor snarare än att stänga av det.

Millennials har varit stereotypa som kräver att deras jobb har syfte och socialt värde. Din bok föreslår att det är sant för alla arbetare.

Jag tror att vi alla har haft aktiva sökande system i tiotusentals år. Ända sedan vi blev människor, skulle vi ha haft den här delen av hjärnan, vilket får oss att se bortom vad vi redan vet.

Sedan den industriella revolutionen flyttade vi ut ur fältet och in i fabrikerna. Jag säger inte att växande mat är djupt målmedvetet som att lösa cancer, men det är djupt ändamålsenligt eftersom det låter oss äta. När vi gick in i fabrikerna slängde vi sånt bort allt.

Hela saken blev då: "Jag är bara glad att få jobb." Min pappa föddes 1929 under den stora depressionen. Han var bara glad att få jobb. Han körde en lastbil. Attityden var "Om du betalar mig, det är allt jag förtjänar."

Något konstigt har hänt under min egen livstid. För någon som jag, född 1969, är det jag vill ha professionell, lärande, karriärväg. Det här är mer än bara ett jobb. Jag vill veta vad det leder till. Det är version 2.0.

För någon född 20 år senare, det är version 3.0. Jag behöver lite pengar för att sätta ett tak över huvudet, vilket är nödvändigt men inte tillräckligt. Jag behöver professionalism och en karriärväg, men det är fortfarande inte tillräckligt. Jag behöver känna att det spelar roll.

Vi har nu behovet av att tillfredsställa denna menings sak, att känna mig som vad jag gör saker på ett bra sätt. Kanske är det så, eftersom vi fortsätter att gå vidare som människor, kräver vi bara mer. På samma sätt som bilarna var stora tills vi uppfann flygplan. Vi fortsätter att uppdatera vad våra förväntningar är, gör vi inte?

Kan arbetsgivaren försöka införa arbete med återstöd av syfte?

Boken handlar om personliga ändamål, att få anställda att känna den och hitta den istället för att bli instruerad om syfte.

Ledare vet idag att arbetare vill ha syfte. De kommer att gå och uppfinna det och försöka lämna ut det som att spela kort. Det är helt tillbaka. Att höra om ändamål får mig inte att känna mig något syfte. Ditt syfte är inte min sak. Om jag känner att du försöker manipulera mitt syfte, uppror jag mig emot det. Emotionellt är det en stor avstängning.

RELATERAT INNEHÅLL

10 experter Dela den bästa karriären rådgivning de.

En av de första sakerna som tycks tända upp den här delen av hjärnan är att få anställda att tänka på nya idéer, utforska, experimentera. Så företag sätter upp dessa sprints och hack-athons, säger arbetare, "För de närmaste 24 timmarna, tänk på nya idéer." Det fungerar, de får allt på. Om (arbetsgivare) ignorerar dessa idéer, och de gör ingenting med dem, är det faktiskt värre än att inte göra någonting alls. Det är verkligen ett backfire scenario. Eftersom de anställda säger "Du lurade oss."

Hur kan en arbetssökare berätta i förväg om ett företag ska aktivera sitt söksystem?

En sak som jag har rekommenderat arbetssökande i 20 år är att ställa en fråga om hjältar och skurkar.

Fråga: "Kan du beskriva någon som har hyrt här, som verkligen ses som en framgång? Vem skulle du kalla en hjälte?" Vanligtvis kommer företaget att säga, "Det här är den typ av person." Försök få dem att namnge namn och göra det riktigt specifikt.

Då säger du, "Vad är några av de beteenden som de gjorde som gör dem till hjälte?" Lyssna på "De följde reglerna, gjorde som de fick höra, stannade tysta i möten, rockade inte båten och gjorde inte vågor." Det betyder att vara en hjälte gör det bara om och om igen. Jag skulle höra "fara, fara".

Om hjälten är någon som uppfann nya saker, som verkligen kunde ta fram ett nytt perspektiv, skulle någon som kom med nya tankar, någon som var rebell, tänka "experimentera, leka och prova nya saker".

Fråga också: "Berätta för någon som har anställts och det fungerade inte riktigt. Vem är någon som slogs av, eller vem du visste var inte bra med kulturen?" Lyssna på fakta och sond. Det använder samma tricks som intervjuarna använder - beteendeintervjuer - men bläddrar det.

Om de inte har svar på något av detta vet du också att de inte tar det väldigt seriöst.

Fråga: "Hur kan du veta om jag gör ett riktigt bra jobb? Kan du berätta för mig vilka delar av jobbet du tycker är det viktigaste att göra mig till en framgång?" Om det är allt styvt och de har en beskrivning av tre sidor och berättar exakt hur du mäts måste du träffa dessa mätvärden, det här är dina kvoter - det kan vara spännande för vissa människor, men jag säger att du söker systemet kommer inte att tycka om det efter ett år.

Jag kan berätta efter ett år, när du har tänkt ut allt och spikar den extrinsiska motivatorn, kommer ditt sökande system att börja stängas av. Du börjar riktigt begrudging arbete. Det är inte roligt längre. Du lär dig inte längre längre.

Hur kan arbetstagare finna en känsla av syfte även vid jobb som objektivt inte är väldigt spännande?

Fråga varför fyra gånger.

Ta en titt på en genomsnittlig vecka och leta efter de stora bitarna av arbete, medelstora arbetsstycken och små bitar av arbete. För varje sak, fråga frågan "Varför gör jag det?" fyra gånger. Lyssna på berättelsen berättar du själv. Försök hitta den historia som inspirerar dig mest.

Om jag säger "varför lär jag mig?" En anledning kan vara för att det är en del av mitt jobb, eller för att jag måste. Det är inte ett mycket bra svar. Det är inte särskilt inspirerande för mig. Kanske beror det på att jag vill ge information. Varför bryr jag mig om det? Eftersom jag vill att studenter ska fatta bättre beslut. Varför bryr du dig om de fattar bättre beslut? Jag vill att företaget ska springa bättre.

Syftet är att försöka förstå "varför" av dina uppgifter, även om de är små uppgifter.

Denna intervju har sammanställts och redigerats för tydlighet.

Är du för bekväm på jobbet?