>> >> Kämpa tillbaka: Hur man bekämpar ojämlikhet i rasförmögenheten

Kämpa tillbaka: Hur man bekämpar ojämlikhet i rasförmögenheten

Anonim

Rikedomens ojämlikhet påverkar hela samhället. (Getty Images)

När Saundra Davisdecided att byta karriärer i mitten av 40-talet valde hon att tjäna en magisterexamen i finansiell planering. Hennes mål, säger hon, var att förstå vad rika människor visste om att skaffa, bygga och överföra rikedom och tillämpa dessa principer på sina låga och moderata inkomstkunder.

När hon kom till jobbet, mötte Davis ett system som historiskt behöll fattiga människor, inklusive människor av färg, ur drift när det gällde att bygga och överlåta tillgångar. "Det var saker [rika] folk visste om pengar som de flesta svarta, bruna och fattiga vita folket bara inte visste", säger Davis, som nu arbetar som finansiell tränare och ekonomisk beteende specialist i San Francisco. "Vi måste hjälpa människor att känna igen sin personliga kraft inom denna större konstruktion, som är helt uppriktigt utformad för att krossa dem", tillägger hon.

När vi talar om ojämlikhet i rikedomar fokuserar amerikanerna vanligtvis på topp 1 procent - VD, företagare och hedgefondsförvaltare vars ökande koncentration av tillgångar överskuggar allas andra. Men när du går tillbaka och tittar på resten av befolkningen, finns det fortfarande "mycket ojämlikhet i riket att gå runt bland de återstående 99 procenten", säger Fabian Pfeffer, biträdande professor i sociologiska institutionen och Institutet för social forskning vid University of Michigan.

Ett särskilt skadligt exempel är ojämlikhet i rasförmögenheten. Denna term avser vanligtvis skillnaden i rikedom (tillgångar, till exempel fastigheter, investeringar och sparande minus skulder) mellan vissa minoritetsgrupper (vanligtvis svart och latino hushåll, även om det även kan innefatta indianer och andra) och vita hushåll.

Till exempel var den vita familjeförmögenheten i 2016 sju gånger större än den svarta familjeförmögenheten och fem gånger större än den spanska familjeförmögenheten, enligt Urban Institute. Medelinkomstvita familjer (tjänar $ 37.201 till $ 61.328 per år) äger nästan åtta gånger så mycket rikedom som medelinkomstmargare och 10 gånger så mycket rikedom som jämförbara latinska familjer, enligt Road to Zero Wealth, en rapport från välstånd nu och institutet för politiska studier. Ytterligare uppgifter visar att medelinkomst svarta och latino familjer blev hårdare vid den stora lågkonjunkturen, och många spelar fortfarande inslag i att bygga upp sin rikedom.

"Siffrorna är så enorma att människor genast förstår att de inte står i linje med ett rättvist samhälle, säger Pfeffer.

Varför råder ojämlikhet i rasförmögenhet? Tja, det är ett komplext ämne om vilka hela böcker som har skrivits, men det finns några breda streck att förstå. För det första har Amerika en historia av rasistiska politik, vilket hindrade tillgången till rikedomar för många familjer från svarta, latinska och andra minoritetsgrupper. Dessa politik sträcker sig från de nästan 250 år av okompenserade och tvångsarbete genom slaveri till federala bostadspolitiken som blockerade hushållerska av färg. "Arvet i diskriminering i hemvist, tillgång till kredit, skuld eller gratis högre utbildning, även om det hände för två generationer sedan, har en inverkan idag och återspeglas i människors tillgångar och bankkonton", säger Chuck Collins, Boston-baserad chef för Programmet för ojämlikhet och det gemensamma gottet vid Institutet för politiska studier, där han medarbetar inequality.org. "[Vita] familjer kom på expressetåget till medelklassförmögenhetsbyggande ... och svarta och latinos dykt upp på stationen för ett tåg som aldrig kom."

Hushållsskap är till exempel ett utmärkt första steg för att bygga välstånd, säger Collins. "Det är ett tvångsbesparingsprogram som du kan låna emot för problem eller för dina barns utbildningar", säger han. Men mellan 1934 och 1968 blockerade Federal Housing Administration och andra grupper människor av färg från homebuying möjligheter genom att vägra att underteckna inteckningar i svarta samhällen, enligt Road to Zero Wealth Report. Detta ledde dessa familjer till mer aggressiva och "wealth-stripping" skuldprodukter som "landskontrakt", som hade högre kostnader och för vilka en missad betalning kan leda till utslagning och förlust av allt eget kapital. Diskriminerande administration av förmåner genom GI Bill of 1944 blockerade också många människor av färg från att få tillgång till hem, undervisning och affärsförmåner under åren efter andra världskriget.

Men inte all rikedomens ojämlikhet har rötter i det förflutna. Studier har funnit att även idag hindrar hinder som stackar däcken mot minoritetsfamiljer att göra det svårare att upprätthålla och växa familjeförmögenhet och sammansatta rikedomar. Dessa nackdelar kan innefatta färre vägar till högkvalitativ utbildning, lägre bostadsvärden i majoritetssvarta eller Latino-områden och hårdare tillgång till kredit och lån. "Det finns pågående processer som upprätthåller det systemet [av rikedomens ojämlikhet]", säger Pfeffer.

Så vad kan vi göra som individer för att bekämpa generationer av ojämlikhet? Experter rekommenderar flera strategier för att börja överbrygga rikedomsklyftan i ditt eget liv och i din region.

Nå ut till ditt samhälle. Rasiell rikedom ojämlikhet påverkar inte bara färgfamiljer. Det påverkar hela samhällen, säger experter. För det första påverkar monetär ojämlikhet också låginkomstiga vita familjer, och att arbeta genom lösningar kan tillsammans böja upp alla.

"Det här är en omfattande insats, säger Davis. "Ju mer vi blir delade, desto hårdare kommer det att vara att läka systemet som är förtryckande för låginkomstfolk i någon ilk."

Dessutom är det bara att fråga kvinnor om att ta itu med rasskyddsgapet som att be kvinnor att ta fullt ansvar för att minska sexuella trakasserier på jobbet. Det fungerar inte. "Korten staplas mot låginkomstfamiljer och familjer av färg, och onus ska inte bara vara på dem [för att fixa det]", säger Caroline Ratcliffe, seniormedlem och medordförande i initiativet Opportunity and Ownership på Urban Institute.

Titta på om du kan arbeta med lokala ideella organisationer, finansiella tränare och lokala arbetsgivare för att få ekonomisk och sparsambildning till befintliga plattformar, säger Ratcliffe. Din stad kan till och med arbeta med ett ideellt företag, till exempel tjäna, för att ge incitament till sparare.

Få politisk. Om detta problem talar till dig, ring upp din senator, bli förlovad i lokalpolitik och försök att göra förändringar i ditt samhälle genom finansiella läroböcker och policyändringar. "Det kan vara svårt att få dessa stora förändringar på federal nivå", säger Ratcliffe. "Men det finns saker som händer i människornas bakgårdar som kan flytta nålen för att förbättra ekonomisk hälsa och välbefinnande för människor och samhällen."

Fråga om din lokala regering kan bedöma inkassofrågor, till exempel parkeringskostnader, för att säkerställa att de inte driver de mest ekonomiskt utsatta familjerna till större skuld, säger Ratcliffe. Kanske kan stadsregeringar ta upp sysselsättningspraxis. Är det till exempel processen att kontrollera sökandes kreditrapporter innan de ger dem ett jobb som skadar mer utsatta arbetare? På en större nivå, överväga att uttrycka stöd för omfördelningsåtgärder, såsom reparationer och arvskatt på de rika, säger Pfeffer.

Tänk på ditt ekonomiska arv. Om du vill bryta cykeln med ökad rikedom ojämlikhet, börja bygga din egen finansiella färdigheter och arbeta med att få ditt finansiella hus i ordning. Bygg en finansiell plan och ta med en finansiell professionell - någon som följer ansvaret - för att hjälpa till att fylla luckorna i din kunskap och arbeta för att bygga välstånd, säger Frank Paré, en certifierad finansiell planerare och den nationella ordföranden för Financial Planning Association. Tänk på det inte bara så bra ekonomisk hushållning för dig själv, men som en investering i färdigheter, rikedom och möjligheter du kan skicka till dina barn och barnbarn.

"Jag skulle vilja att mina barn involverar sina barn och förstår att de pengar de ackumulerar borde ses som början på deras arv, säger Paré. "De har ett ansvar och en skyldighet att se bortom sig själva - var tacksam, se bortom sig och titta på nästa generation."

Skydda din hälsa efter recessionen