>> >> Emerging Markets Inte Submerging Any More

Emerging Markets Inte Submerging Any More

Anonim

Förra året blev tillväxtmarknaderna dunklande marknader som den nosedive i commodities komplexa slog resursbaserade ekonomier hårt.

Men på senare tid verkar åtminstone en del av resurssektorn visa tecken på livet. Betyder det att den framväxande världen är ute av skogen? Svaret är att det mycket beror på den aktuella ekonomin.

Vanguard FTSE Emerging Markets Exchange-traded Fund (ticker: VWO), som spårar en korg av aktier från tillväxtmarknader, har återgått mer än 18 procent sedan början av juni i fjol, jämfört med Standard & Poor's 500 index, som i grunden är platt under samma period.

Tillväxtmarknader inkluderar en mängd olika länder som Kina, Ryssland, Indien och Brasilien. Vissa, men inte alla, är beroende av resurssektorn som säljer olja och andra viktiga råvaror till andra länder.

Situationen för hela koncernen har inte riktigt blivit mycket bättre i år, trots en kraftig återhämtning i priset på råolja. Futures priser för råa slog nyligen en låg låg på 26 dollar per fat den 11 februari innan de återföll i $ 40s.

Många skulle ha förväntat en hiss i tillväxtmarknadssektorn tillsammans med oljestoppet. Men uppenbarligen har saker förändrats de senaste åren. I en nyligen rapporterad rapport säger LPL Research att råolja har blivit mer korrelerad med S & P 500 än till tillväxtmarknader sedan finanskrisen.

Fortfarande, vissa länder får hjälp till mer än andra.

Vinnare från stigande oljepriser. Jeff Kleintop, världsomspännande investeringsstrategist vid Charles Schwab, säger att Ryssland dra nytta av oljans studsning. Intäkterna från oljesektorn är fortfarande en stor del av Moskvas budget, så någon återgång i råoljepriset hjälper landet.

Brasilien drar också nytta av högre oljepriser men det finns fortfarande andra områden i ekonomin som är svaga.

Kleintop säger att Kina inte får hjälp från oljetävlingen. Dess ekonomi övergår från att exporteras till en baserad på konsumtion från sin inhemska befolkning.

Andra länder på tillväxtmarknader, som Indien, importerar faktiskt olja och får hjälp av lägre råpriser. De goda nyheterna för dessa länder är att energipriset fortfarande är relativt lågt och så sannolikt inte kommer att ge upphov till inflation. En inflationstakt skulle nästan säkert leda till en höjning av kostnaderna för upplåning av Indiens centralbank, vilket minskade tillväxten.

Oljepriset är inte allt. "Problemet är att det är svårt att säga att det är enorma råvarupåverkan, titta på järn- och kopparpriser", säger Win Thin, globalt chef för tillväxtmarknaderna hos Brown Brothers Harriman i New York.

Till exempel hade Brasilien exporterat stora mängder järnmalm till Kina under råvarubommen, där den använde sig för att tillverka stål för konstruktion och tillverkning. Till skillnad från oljemarknaden är järnmalmsmarknaden fortsatt svag med priser på cirka 55 dollar per ton, vilket är lägre än mer än dubbelt så högt i början av 2014, enligt data från IndexMundi.

På samma sätt är kopparpriserna svaga. Priserna för koppar startade 2014 på $ 3, 35 per pund innan de sjönk till $ 2, 07 tidigare i månaden, enligt uppgifter från Bloomberg. Den här drogen gör ont i kopparexportörer som Chile, även en framväxande marknad.

Andra bekymmer. "Två av de saker som hänger över varje tillväxtmarknad är hotet om Brexit (Storbritanniens eventuella utträde från Europeiska unionen) och Fed-åtstramning", säger BBHs Thin.

I fallet att Storbritanniens väljare väljer att lämna EU skulle det vara "väldigt negativt" för Europas gemensamma valuta, euron, säger han. Det skulle sannolikt leda till ett flyg till säkerheten av investerare som köper schweiziska franc och amerikanska dollar.

Tillgångar som aktier och obligationer från tillväxtmarknader skulle sannolikt bli slagna i rush för att undvika risk, säger han.

En ökning av räntorna från Federal Reserve skulle också ha en inverkan, eftersom det skulle göra amerikanska dollar mer attraktiva.

Reformer behövs fortfarande. En av de saker som håller några framväxande länder från att utvecklas vidare är att deras ekonomier tenderar att bli mindre effektiva än de i den så kallade utvecklade världen som USA och Västeuropa. Förändringar behövs i vilken roll regeringen spelar och reglerna för sysselsättning.

Ibland kan en rally i råvarupriser faktiskt hindra sådana ekonomiska förändringar. Till exempel har studien i oljepriset minskat brådskande av skatte- och strukturreformer i Ryssland, enligt en ny forskningsrapport från Eurasia-gruppen.

Sådana reformer skulle omfatta privatisering av statligt ägda industrier samt nedskärningar i de offentliga utgifterna.

"Dessa saker kan papper över med stigande oljepriser", säger John Canally, ekonomichef på oberoende mäklare LPL Financial.

Liknande saker kan sägas om Brasilien, där korruptionsprober gör nya rubriker med viss frekvens och där arbetslagar behöver ändras för att möjliggöra enklare anställning och avfyring av arbetstagare.

I slutändan säger Canally att problemet med investeringar i en tillväxtmarknad är behovet av att se resultatutvecklingen. "Vad driver aktier är inkomst, " säger han. För närvarande är han inte för säker i dessa ekonomier att göra det på lång sikt.