>> >> Intäkter Drama växer som utdelande sökare Sätta lager i utbetalningar

Intäkter Drama växer som utdelande sökare Sätta lager i utbetalningar

Anonim

(IStockPhoto)

På senare tid, när en kompanypaying en dyr utdelning meddelar vinst, finns det drama. Och medan det vanligtvis har ett gott slut, finns det också några tragedier och några rena komedier.

Ett sådant drama är en ny upplevelse för de inkomstsökande investerare som har översvämmade sig i utdelningslager under det gångna året. Förbindelser är trots allt mycket mer förutsägbara i sina kupongbetalningar. Men låga utbyten betyder att investerare översvämmer till aktier, där inneboende risker inte har gått bort.

Telekomföretaget CenturyLink gav skratt förra veckan (så länge du inte ägde aktierna) genom att sänka utdelningsutbetalningen kraftigt och öka aktieköpet till 2 miljarder dollar. Flyttet återupptogs och inspirerade en 26-procentig aktiekonflikt på 26 procent. Rival Windstream, som sjönk 10 procent i reaktion, lämnades för att underlätta investerarnas rädsla att det skulle följa med inkomster i telekomsektorn som skulle kunna skada utbetalningarna.

"På vinstsamtalet sade VD: s VD minst 10 gånger under de första 15 minuterna att de hade åtagit sig utdelningen", säger Todd Rethemeier, en longtime telekomanalytiker med Hudson Square Research, som lyssnade på samtalet.

Han fann att CenturyLink flyttar lite förvirrande. "Det är en konstig, en riktig headcratcher", säger Rethemeier. "Jag har aldrig sett någonting så här. Det är roligt om de trodde att de skulle få den där förbi investerare."

För investerare illustrerar episoden också riskerna med utdelning, även när företagen har mycket pengar till hands. Marknaden verkade bedövas när den kassagenererande, lönsamma telekom tog fart och sänkte utbetalningen 25 procent men satte mycket mer in i den stora återköpet. "De kunde ha betalat utdelningen", säger Rethemeier. "De har kontanterna. Om de hade lagt 1 miljard dollar till att hålla utdelningen och 1 miljarder dollar i att köpa tillbaka aktier skulle deras aktiekurser gått upp."

Tvivelaktiga företagslogik åt sidan visar händelsen att det är en knepig väg för inkomstinvesterare. Det beror på att inte varje högutdelningsbetalare som CenturyLink har råd med sin utbetalning, och investerare borde noga vara försiktiga när utbetalningarna stiger över 5 procent i telekomsektorn i stort, säger analytiker. "Det är inte en hård regel, men det är bara en nivå där du måste börja undra varför betalar de så mycket, " säger Rethemeier.

Telekom är en favorit hos investerare med hög utdelning eftersom de är kassaflödesdrivna företag som blir vägtullare på informationsvägen. Traditionellt gav telefonbolagen en högsta prioritet i en starkt reglerad sektor som gav upphov till vinster som en gång var praktiskt taget garanterade, även om stora förändringar - fastighetsminskningen och mobilens uppgång - återskapar en tidigare pålitlig bransch som betalat utdelning lika stadigt som verktyg eller tobaksföretag.

Oavsett problem som telekom kan ha säger lite om den övergripande utdelningsmiljön, säger Howard Silverblatt, seniorindexanalytiker på Standard & Poor's. "Förra året var det mest fantastiska året någonsin för utdelning, och det kommer att bli mer tillväxt i år." Även efter rekordutbetalningar säger han att företag betalar ut i genomsnitt bara 36 procent av sina kontanter jämfört med det historiska genomsnittet på 52 procent. Antalet företag som ökar utdelningen ökade 94, 5 procent från 2011. Silverblatt säger förra årets rekordutbetalning på 280 miljarder dollar av S & P 500-aktierna bör stiga till en ny ny hög i 2013.

"Det har varit väldigt få utdelningsåtgärder, företag har fortfarande massor av pengar, och de är fortfarande relativt billiga", säger Silverblatt.

Utdelningsfonderna var överlägset de största vinstgivarna under det gångna året i eget kapital, vilket motsvarar de flesta av vinsterna i inflöden till aktiefonder, säger Tom Roseen of Lipper. Förvisso kommer de nya investerarna att ha många förväntningar i det nya året, och eventuella slipups i utbetalningar som den enda CenturyLink som görs kommer att straffas.

För många är det bästa valet att sprida risker över medel som investerar i en rad företag och sektorer. WisdomTree Utdelning ex-Financials Fund och Schwab US Equity Equity ETF har ökat 7 procent i substansvärde i år och 14 procent under de senaste 12 månaderna. De är US News : s topprankade Best Fit ETFs i inkomstkategori.

Ändå finns det ett fall att göra för allt som erbjuder avkastning i dessa dagar, vilka obligationer helt enkelt inte är. "Jämfört med 10-åriga skattemyndigheter som betalar 2 procent är dessa avkastningar attraktiva, säger Brian Gendreau, marknadsstrateg för Cetera Financial Group. "Du kan göra ett kalkylblad och hitta tusentals betalar mycket mer än det. Och du kan förlora principen om obligationer om priserna går upp. Utdelningsföretag ökar utdelningen när det händer. Vi rekommenderar fortfarande dem."

[Se 8 högst rankade inkomstfonder.]

Men den senaste tidens uppgång av aktierna och inriktningen på utdelningar har potential att sänka avkastningen på kort sikt. Investerare som hoppas på mer utdelningsinkomst kan bli besvikna om ökningar misslyckas, och Roseen säger att det finns tecken på att investerarnas entusiasm redan sänks. Inflöden till aktieinkomstfonder har nivellerats och fondköpare har flyttat till mer icke-inkomstdrivna hörn av marknaden. Investerare lägger 60 miljarder dollar i eget kapital och blandade tillgångar i januari, rapporterar Lipper, vilket gör den till den största månaden på sju år. Eget kapitalinkomst uppgick till bara 2, 5 miljarder dollar av det totala. De flesta av de nya pengarna gick till tillväxt, värde och internationella aktier. Om den trenden fortsätter ser det några analytiker som ett hälsoskilt tecken på marknaden, eftersom investerare ser ut att bli mer diversifierad.

"Du har sett investerare i en desperat sökande efter avkastning med treasury avkastning så lågt som de är, säger Hugh Johnson från Hugh Johnson Advisors." Investerare vänder i alla riktningar för att försöka öka antingen delad eller ränteinkomst i sin portfölj. Jag vill inte kalla det mani ännu, men det har alla öronmärken av mani. "