>> >> Kopplingen mellan ekonomin och Wall Street

Kopplingen mellan ekonomin och Wall Street

Anonim

usch! Financialworld verkar ha utvecklat en känsla av kognitiv dissonans. Å ena sidan är ekonomin långsamt, men säkert, blir bättre. Å andra sidan, investerare verkar jittery, som missbrukare väntar i plåga för deras nästa fix.

Det kan vara förvirrande, men här är vad du behöver veta.

Ekonomin blir bättre. Ekonomisk drivkraft i USA är inte lika stark som vi brukade förvänta oss, men det förnekar inte det faktum att det faktiskt blir bättre. Det finns några lovande tecken.

Företag fortsätter att anställa arbetstagare, och gör det månad efter månad. Redan i ekonomin är den längsta perioden av jobbtillväxt på rekord, enligt US Census Bureau. Det finns lite tecken på det slutar.

På samma sätt ökar försäljningen av bilar och lätta lastbilar stadigt. Amerikanska konsumenter slog upp fordon med en årlig ränta på mer än 17 miljoner i februari.

Bostäder följer ett liknande mönster, med nya enfamiljshus som säljer med en årlig kurs på 494 000 i januari, enligt Federal Reserve Bank of St. Louis.

Tillväxten på dessa områden är en bra sak. "Det är en stark kärna", säger Matt Lloyd, chefsinvesteringsstrateg vid Monument Colorado-baserade Advisors Asset Management.

Men tillväxten är anemisk jämfört med före finanskrisen - återhämtningar efter att sådana händelser tenderar att vara långsammare, säger Lloyd.

Företagen är försiktiga. Homebuilders vill se till att de inte bygger för många nya enheter, för rädsla för att bli fångad i en annan fastighetsnedgång. Till skillnad från alla andra ekonomiska återhämtningar sedan slutet av andra världskriget har bostadsmarknaden spelat en relativt liten roll för att öka tillväxten den här gången.

Ändå, hur långsamt ekonomin ser ut, det är en skarp kontrast till den volatila aktiemarknaden.

Investerare är nervösa och hoppiga. Standard & Poors 500-index sjönk mer än 10 procent under de första fem veckorna av 2016 och reste sedan nästan 8 procent under den senaste månaden. På många sätt påminde dipet på massförsäljningen i augusti när det blev klart för många investerare att Kinas tillväxt minskade. Den här tiden berodde delvis på den fortsatta försäljningen i råoljepriset, vilket ses som en bollwether av ekonomisk hälsa i världsekonomin.

Det är inte de enda problemen för investerare. Det är också klart att Federal Reserve drar tillbaka på det som har varit en period med mycket stort engagemang i ekonomin och marknaderna.

"Domstolt är den subtila undertexten att vi har nått slutet av Greenspan-satsen", säger Joe Brusuelas, chefekonom på RSM, ett professionellt serviceföretag i New York, med hänvisning till Fed: s tidigare ansträngningar att stödja Wall Street genom sin politik . Det gjorde att stora institutioner kunde ta stora risker med kunskap om att regeringen skulle komma till räddning.

Detta mönster kulminerade med den enorma bankräddningen av US Treasury under finanskrisen.

Den perioden är nu klart över. Om du förlorar en ekonomisk satsning, är du ganska mycket på egen hand, även om ditt företag går byst. Det är åtminstone det som handlare, investerare och spekulanter tror är sant.

Investerare fruktar en annan kollaps. Utanför USA kanske vissa länder inte kan hantera en finansiell kris. Andra ser försiktighetsåtgärder som ett resultat av krisinducerad trauma.

"Spökena 2008 fortsätter att hemsöka oss", säger Bill Stone, investeringschef för PNC Asset Management Group. "En del av det beror på att vi aldrig har verkligen undgåt perioden med ultraljudsräntor."

Fed har ökat kostnaden för att låna en gång först efter finanskrisens slut. Det säger att det kommer att göra ytterligare rörelser försiktigt ut av rädsla för att agera aggressivt kan få ekonomin att börja försämras.

I vissa investerares sinnen är de låga räntesatserna associerade med krisen, och tills räntorna normaliserar är det troligt att den negativa föreningen kommer att förbli.

Utöver det finns det stora problem utomlands som är oroande för investerare. Negativa räntor har införts av Japan och Europeiska centralbanken, för att påskynda de svaga ekonomierna.

Oavsett om investerare kan skaka sin ångest i kort ordning återstår att se, men tills de förväntar sig att marknaderna blir hakiga.