>> >> Klar himmel framåt? De långsiktiga utsikterna för 3 flygbolagslager

Klar himmel framåt? De långsiktiga utsikterna för 3 flygbolagslager

Anonim

Flygplan som passerar över tropiska palmer. (Getty Images)

Skidorna har varit vänliga för flygbolagen. Låga oljepriser kombinerat med en stark amerikansk dollar och fallande arbetslöshet har lett kunderna att spendera mer på resor. Det är en lovande mix av ekonomiska tailwinds.

Faktum är att många amerikanska flygbolag har haft rekordvinster. Med Brent råoljepriset som faller från högst över 114 dollar per fat i juni 2014 till 35 dollar nu, har flygbolagen drastiskt minskat det belopp de spenderar på bränsle - en kostnad som vanligtvis står för en tredjedel av ett flygbolags kostnader, säger analytiker.

Den enorma kostnadsminskningen tillåter Delta Air Lines (ticker: DAL), American Airlines Group (AAL) och Southwest Airlines Co. (LUV) att sälja fler platser genom att öka antalet flygningar de erbjuder, vilket ökar både vinst och intäkter, säger Savanthi Syth, flyganalytiker för Raymond James finansiella serviceföretag.

Men titta på bestånden, du skulle aldrig gissa vyn var så rosig. Under de senaste tre månaderna har ARCA-flygindexet på New York-börsen minskat med 8 procent. Anledningen? Samma kapacitetsökning som ökar företag nu kan också leda till problem på vägen.

"Kapaciteten har ökat på ett snabbare klipp än den allmänna BNP-tillväxten, " säger Syth. "Denna tillväxtnivå är inte dålig, men kapaciteten är svår att ta tillbaka."

Eftersom aktiemarknaden ser fram emot, är vissa analytiker oroliga för att flygbolagsbeståndet beror på vissa egna vindkrafter. Här är en titt på tre av de största amerikanska flygbolagen.

Delta skiner med kundalternativ. Det verkar som en enkel förfrågan, men någon flygblad vet att det bara går att komma i tid är inte en förutgående slutsats. Delta är dock den högst rankade arvbäraren när det gäller punktlighet. Denna tillförlitlighet ger upphov till företagsresor, som växte med 4 procent år 2015.

Men för många kunder är priset ännu viktigare än prestanda på gång. Och tillväxten av extremt lågkostnadsalternativ, som Spirit Airlines (SAVE), indikerar att fler resenärer är villiga att handla bekvämlighet och bekvämlighet för en betydligt billigare biljett. Strategin har förvandlat Anden till ett 2 miljarder dollar företag, brottning försäljning från större spelare som Delta.

För att motverka denna trend lade Delta till en fjärde sektion - "grundläggande ekonomi" - till sitt flygplan 2014. Grundekonomin tillåter inte kunderna att ändra sin resplan eller välja sina platser, men det gör att Delta slash priser för att konkurrera med låg kostnad operatörer.

"Det gör det möjligt för dem att vara kostnadskompetibla med lågprisflygbolagen, " säger Helane Becker, analytiker för New York City Financial Services, Cowen & Co., samtidigt som han tillhandahåller samma service till andra delar av kabinen.

Grundfrekvenspriserna har hjälpt Delta-intäkterna att hoppa 8 procent sedan 2013. Med ett prisförhållande på 6, 3 procent ligger DAL-aktien under branschgenomsnittet, vilket leder Becker till att värdera Delta-aktien till 62 dollar per aktie - cirka 40 procent över dess nuvarande pris.

American Airlines spenderar på sin flotta. I slutet av 2013 avslutade American Airlines sin fusion med US Airways. Samtidigt som detta gjorde amerikan till den största amerikanska operatören, gick ansträngningen att kombinera de två företagen överlapp som fortfarande inte har lösts. Mest av allt hade båda företagen tecknat planer före fusionen för att se över sina flottor. Det betyder att medan andra flygbolag betalar ned skuld fortsätter amerikan att spendera.

Syth uppskattar att amerikanska spenderar 5 miljarder dollar till 6 miljarder dollar om året för att översyna sin flotta - om vad Delta och United Continental Holdings (UAL) spenderar årligen ihop. Det ger amerikan mycket mer skuld på sina böcker - Syth uppskattar att det justerade skuldsättningsgraden för Delta är 38 procent, medan amerikanska har ett förhållande på 80 procent.

"Amerikan har en mycket mer levererad balansräkning", säger Syth. "Delta ligger i ett mycket starkare läge."

Men det finns goda nyheter framåt. Amerikanska förväntar sig att äntligen minska sin flotta kostnad nästa år, lämnar den med en flotta som är yngre och modernare än nyare bärare Southwest, säger Syth.

Amerikanska skuld lämnar AAL-lager med lite utrymme att växa på kort sikt. Becker värderar aktien på 42 dollar, en 7 procent upp till sitt nuvarande värde.

Sydvästens kapacitetsutveckling kan bli ett problem. Eftersom flygbolagen är en konjunkturaffär, vill analytikerna inte se dem öka antalet platser de erbjuder för snabbt - när konsumtionen sjunker kan ett flygbolag fastna med många tomma platser.

Southwest har vuxit snabbast av alla stora amerikanska lufttrafikföretag, vilket ökar kapaciteten med 7, 2 procent år 2015. Den förväntar sig tillväxt på 5 till 6 procent i år.

En del av orsaken till sydvästra tillväxten är slutet på Wright-ändringen på Dallas / Fort Worth-marknaden. Lagen begränsade antalet icke-stoppflygbolag som kunde erbjuda ut ur området. Huvudkontoret i Dallas, Southwest erbjuder nu nonstop service till 50 destinationer. Den tillväxten kommer inte att "bibehålla sig på lång sikt", säger Syth.

Men i motsats till de äldre bärarna har Southwest alternativ för framtida tillväxt att det nu bara börjar dra fördel av: internationella flygningar. LUV flyger bara till en handfull internationella destinationer i Mexiko och Karibien, men det förväntas förändras under de närmaste åren.

LUV-aktiens fortsatta P / E-kvot på 8, 4 ligger långt över genomsnittet för mogna flygbolag. Medan Southwest kan förtjäna lite premie till amerikanska, delta eller united på grund av detta utrymme för tillväxt, tror syth inte att det skulle handla med så mycket av ett gap. I själva verket prissatt som det för närvarande är "sträcker det", säger Syth.