>> >> Kan Silver hålla takt med guld?

Kan Silver hålla takt med guld?

Anonim

Gulds överraskande kraft i pris är att fånga rubriker, men en annan ädelmetall, silver, jagar gulds coattails - utan fanfare.

Silverterminer uppgår till cirka 8, 5 procent i år vilket gör att det står ut bland andra råvaror och finansiella marknader. Investerare snurrade upp mynt, med US Mint data som visar mars försäljning av silvermynt ökade med 17 procent jämfört med föregående års siffra. Inflöden i silverbackade börshandlade fonder bevittnade sitt högsta månatliga inflöde sedan december 2010, enligt Commerzbank.

Ändå får guldets 15 procents hittillsvärda utstrålning av silver, vilket betyder att den grå metallen har lite att hämta om den vill matcha guldets prestanda. Även om silverprisprestandan kanske inte är lika muskulös som den gula metallen, kan marknadsvakare säga att silver kan ha sin egen ljusare utseende.

Vad ringer silverens klocka . Silvers uppgång i år är dess status som en alternativ valuta. Liksom guld köpte några investerare silver under osäkerheten på de globala finansmarknaderna under första kvartalet, säger Colin Cieszynski, marknadschef på Toronto-baserade CMC Markets.

Med några av de bekymmer som sänker sig, är silver och guld av höga nivåer i mars.

Men till skillnad från sin rikare kusin har silver också en stark industriell komponent. Den används i solceller för solceller och i vissa medicinska apparater för dess antimikrobiella egenskaper.

Med industriell efterfrågan på varor i allmänhet svag har detta begränsat silver 2016 rally.

"Denna ädla metalls hybrid natur som en alternativ investering som guld och som metall med industriell användning innebär att silver ibland utför bättre än guld och ibland värre. Detta fenomen stärks av det faktum att silvermarknaden är en" mindre "marknad än guldmarknaden, vilket innebär att bara några transaktioner kan leda till prisvolatilitet, säger Commerzbank analytiker i en ny rapport.

Silver har positiva utbud och efterfrågan faktorer som arbetar till förmån för 2016, och banken förutspår ett genomsnittligt fjärde kvartalspris på 17 dollar per ounce. Silvermynttillgången faller så låga råvarupriser orsakade minare att begränsa produktionen av metaller i allmänhet.

Tillgången till skrotsilver, det vill säga silver återvunnet från en annan användning, faller också.

Silver efterfrågan på användning i solceller bör växa, säger Silver Institute, en silverindustrisbaserad forsknings- och marknadsorganisation. När silverpriserna var nära $ 40 en ounce för flera år sedan, såg solvaruföretagna efter alternativt material, men med priser på omkring 15 dollar per ounce väntas silveranvändningen öka.

Silver Institute prognoser silverets användning i solenergi 2016 kan överträffa rekorduppsättningen 2011 "som globala solpanelinstallationer förväntas växa med en hög ensiffrig takt."

Analytiker hos Macquarie Capital (Europe) Limited har en fjärde kvartalspris för silverpris på 16 dollar. Det finns potential för att silverpriserna kommer att falla på kort sikt, säger de, men silver och guld kan gynna om inflationen återvänder.

"Centralbanker föredrar att riskera högre inflation än långsammare tillväxt. Vi tror att det kan bli en överraskningsfaktor 2017 och hjälpa guld och särskilt silver då och under de följande åren, säger de.

John Butler, London-baserad vice president och chef för rikedomstjänster för GoldMoney, säger om utsikterna för den globala ekonomin förbättras skulle silver kunna överträffa guld på grund av sin industriella roll.

"Silver har svagare påståenden som en alternativ valuta, men det gör det bättre när det finns en starkare ekonomi", menar Butler. Men om oro över den globala ekonomin kvarstår, kommer det sannolikt att förlora guld.

Hur man investerar i silver . Det enklaste sättet att investera i silver är i antingen silvermynt eller börshandlade fonder. För personer som vill ha egna mynt behöver de också tänka på lagring, som en kassaskåp.

För att få exponering för silverpriset, utan att oroa sig för lagring, är den största ETF av förvaltade tillgångar iShares Silver Trust (ticker: SLV), som spårar det dagliga silverpriset.

Även om mycket av silverens minproduktion kommer som en biprodukt av guld-, koppar-, bly- och zinkproduktion finns det några ren-play-silvergruvföretag.

David Morgan, en oberoende råvaroranalytiker och utgivare av The Morgan Report, säger att hans två toppaktier plockar är Londonsbaserade Fresnillo, som handlar på Londonbörsen och driver silverminor i Mexiko, och den australiensbaserade guldmineraren Doray Minerals, som handlar på den australiska värdepappersbörsen. Han äger aktier i båda företagen.

"Doray fungerar bra och de är ett tillväxtföretag. Fresnillo hade också mycket solida resultat för 2015", säger han.

När det gäller silverpriserna säger Morgan att priserna på lång sikt kommer att stiga, men på kort sikt förväntar han sig att priserna försvagas. "Jag tror att vi kommer se några sommar doldrums och priserna att gå ner härifrån, innan vi går tillbaka till årets slut", säger han.

Cieszynski säger att han uppmuntras att flera av silvergruvslagren överstiger rallyet i metallen. De bästa artisterna är Silver Wheaton Corp. (SLW), nästan 30 procent på året, medan Pan American Silver Corp. (PAAS) är upp 60 procent och Endeavour Silver Corp. (EXK) är upp 70 procent.

"Det är alltid viktigt. Jag tittar på bestånden som en ledande indikator, eftersom varje gång du gör en prognos för ett gruvlager innehåller det en prognos av produktionen och priset, säger Cieszynski. "Om lagren överstiger metallpriset, så är det människor som tänker på att produktionen kommer att komma tillbaka eller priset kommer att gå upp."