>> >> Köpa Spree framåt för regionala banker

Köpa Spree framåt för regionala banker

Anonim

Modern metall Bank tecken bokstäver fixerad till en glasvägg, med reflektioner i glaset. (IStockPhoto)

Tänk aldrig glamouren på Wall Streets enorma institutioner - den verkliga banktransaktionen ligger i hjärtat.

Större regionala banker slår redan upp mindre konkurrenter, eftersom verksamheten drabbas av minskad lönsamhet, ökat byråkrati och de kraftiga kostnadsökningarna. Det är en trend som sannolikt ser ut att fortsätta på obestämd tid.

Nyligen offentliggjord aktivitet. Förra året meddelade KeyCorp (ticker: KEY) att det skulle ta över First Niagara Financial Group (FNFG) i en affär som skulle göra landets 13: e största bank.

På samma sätt kom New York Community Bancorp (NYCB) överens om att köpa Astoria Financial Corp. (AF) i fjärde kvartalet förra året. Och nyligen meddelade Huntington Bancshares (HBAN) att det skulle ta över Firstmerit Corp. (FMER).

Dessa nya meddelanden kommer inte att bli en blixt i panelen. Faktum är att de faktorer som stöder dem inte går bort: i synnerhet en dålig utsikter för vinst.

"Resultatet i fjärde kvartalet var generellt svagt över hela linjen, det är en utmanande arbetsmiljö", säger Julie Solar, chef för banker vid Fitch rating service i Chicago. "Regionalbankerna står inför olika headwinds (att bli mer lönsamma.)"

De ökade kostnaderna för att göra affärer blir en börda, så vissa företag svarar genom att förvärva mindre finansiella institutioner, säger Solar. "Du har en större kostnadsbas för att sprida teknik och regleringskostnader."

Fler regler, men mindre vinst. Sedan finanskrisen har banker blivit klagda med fler regler, åtminstone delvis utformade för att skydda skattebetalarna såväl som konsumenterna. Men kostnaden för att genomföra förordningar är inte riktigt beroende av storlek.

"Kostnaden för att genomföra de nya lagstiftningsreformerna är liknande för en 500 miljoner dollar institution som det är för 5 miljarder dollar, " säger Tim Johnson, bankfusions- och förvärvsspecialist vid professionella serviceföretaget KPMG. "De ökade kostnaderna hos några av de mindre institutionerna är dramatiska eftersom de inte har tillräckligt med kunder att sprida ut det." De mindre bankerna saknar stordriftsfördelar.

Utöver detta lider bankerna av Federal Reserve: s politik att hålla kostnaderna för upplåning ovanligt deprimerad. Vinsten minskar. Även om det fortfarande är sant att Fed har ökat de korta räntorna en gång sedan slutet av finanskrisen, är de fortfarande mycket låga enligt historiska normer och förväntas förbli så under överskådlig framtid.

"Vi tror inte att räntehöjningarna kommer att ge mycket upphöjning till den totala bankens intäkter 2016, eftersom driftsmiljön fortfarande är utmanande, säger Fitch-analytiker i en ny rapport.

Var ska investerare titta? Normalt, när ett företag gör ett köp att köpa en annan, sjunker aktiekursen på köparen, men aktierna i det företag som ska köpas tenderar att rallya. Det är sant med bankerna lika mycket som det är med andra företag.

Tricket för investerare är att identifiera de sannolika förvärvskandidaterna innan de köps och sedan köpa aktierna innan företaget tas över.

Erik Oja, amerikanska och kanadensiska bankanalytiker vid S & P Global Market Intelligence i New York, säger att stora regionalbanker är mer benägna att köpa medelstora banker. "Jag tror att den slags konsolidering som vi nyligen har sett kommer att fortsätta, " hesays "Det finns bara dussintals sådana mellomstor regionala banker som skulle göra förvärvskandidater."

Sannolika kandidater är de med ett marknadsvärde på 1 miljard dollar till 5 miljarder dollar - eller tillgångsstorlek från 15 miljarder dollar till 50 miljarder dollar, säger Oja. Första Niagara, Firstmerit och Astoria faller inom detta område.

Platsen att leta efter sådana banker ligger i Standard & Poors 400-index, som spårar mellanslagsaktier, eller SPDR S & P MidCap 400 valutahandlade fond (MDY) som spårar indexet. Alternativt kan du prova SPDR S & P Regional Banking ETF (KRE), som spårar regionala finansiella tjänster.

Till skillnad från före 2006 kommer det sannolikt inte att finnas några så kallade fusioner av jämställdhet, där två likvärdiga banker kombineras i ett större företag, säger Oja. Sedan finanskrisen har allmän praxis varit för en större bank att köpa en medelstor bank.

Kommer det att finnas förvärv från de megainstitutioner som ansågs för stora för att misslyckas, till exempel JP Morgan Chase & Co. (JPM) eller Bank of America Corp. (BAC)? Det verkar osannolikt, eftersom dessa och liknande institutioner faktiskt minskar storleken på deras verksamhet.

"Många fler reserver krävs så att skattebetalarna inte fastnar med en annan stor räddningsräkning, " säger Oja. "Straffet för att vara så stort är att ha höga kapitalförhållanden."