>> >> BP betalar fortfarande vid pumpen

BP betalar fortfarande vid pumpen

Anonim

NEW YORK, NY - FEBRUARI 02: Ett BP-tecken står över en bensinstation i Brooklyn den 2 februari 2016 i New York City. Oljeindustrins jätte rapporterade tisdag en 3, 3 miljarder fjärde kvartalets förluster, då oljepriset fortsätter att falla globalt. (Spencer Platt / Getty Images)

Ända sedan trappan av Deewaterwater Horizon 2010, har BP (ticker: BP) trampat djupt vatten av en annan typ: ett verkligt hav av rött bläck.

Företaget som tidigare var känt som British Petroleum har utställt mer än 54 miljarder dollar i bosättningar och kostnader i samband med katastrofen. För att uttrycka det i perspektiv uppgår det till ungefär fem gånger Marathon Oil Corp.s (MRO) marknadsandel på 10, 9 miljarder dollar. BP betalade också ungefär dubbelt så mycket som oktober i oktober - mer än 20 miljarder dollar - för att lösa de sista kraven mot det hos US Department of Justice.

Det kan vara årtionden före händelsen, som dödade 11 arbetare och slösat mer än 200 miljoner liter olja in i Mexikanska golfen, blir ett avlägset minne. Och även om BP är ett av världens sju dominerande olje- och gasbolag, är det ingen garanti att det kommer att överleva årtiondet utan att se dess förmögenheter längre bort.

Här är varför: Slashed oljepriser kan glädja USAs körande offentlighet men de har ytterligare bottat ut BP: s bottenlinje.

I december 2010, bara månader efter Deepwater, uppgick en gallon vanlig bensin till 2, 96 USD. Idag kostar det 2, 32 dollar - en minskning med 22 procent och på nivåer senast sett under 2009. Och medan priserna har stigit cirka 30 cent sedan januari, är det inte som om kostymerna vid BP: s huvudkontor i London är knuffande nävar.

"Vi ser att vinsten per aktie växer 2 procent per år efter att ha tagit bort effekterna av förändringar i råvarupriserna, säger Brian Youngberg, energianalytiker med Edward Jones i St. Louis. "Denna tillväxtutsikter är minst attraktiv för de integrerade energilager som vi ger åsikter om."

Youngberg kallar BP ett håll: "Det är beroende av Ryssland och offshorevirksomheten runt om i världen, vilket ger osäkerhet om sanktioner och låga oljepriser." Och han är inte ensam i den meningen.

"Från och med nu skulle jag betrakta det som ett håll, men de som har köpt aktier i börsen bör noga överväga sin prestation", säger Jeffrey Zucker, medgrundare av Green Lion Partners i Grand Junction, Colorado. "Och som alternativa energianställningar förbättras borde investerare överväga att komma ur olja som en allmän investeringskategori."

Av 13 andra analytiker kallar sex också BP ett håll och en märker det som en underpresterare. Men sex kallar det också en stark köp, kanske delvis, för BP har gott om plats att gå upp. Aktien är avstängd 25 procent från denna tid i fjol och handlar på cirka 31 dollar per aktie.

Optimismen stammer till stor del från BP: s ansträngningar att effektivisera sin finansiella struktur längs tre rs-vägen: omstrukturera sin portfölj, minska kostnaderna och balansera kassaflödet.

"BP har gjort ett strategiskt skifte för att minska dess uppströms verksamhet - prospektering och produktion - för den mer lönsamma nedströmsaffären av raffinaderi och handel", säger KC Ma, chef för George Investments Institute på Stetson University i DeLand, Florida.

Brian Gilvary, BP: s ekonomichef, erkänner utmaningarna för den externa industrin, men har haft stor smärta för att lyfta fram BP: s interna insatser.

"Vi fortsätter att se verkliga fart i återställandet av kostnadsbasen", säger Gilvary i BP: s inkomster från april för första kvartalet 2016. "Detta arbetar för att sänka den punkt som vi förväntar oss att balansera organiska kassaflöden år 2017 och stöder vårt fortsatta engagemang för att upprätthålla utdelningen. "

Den utdelningen, 10 cent per stamaktie, förväntas slå in investerarnas ficklitteratur i mitten av juni. "Utbytet ligger långt över marknadsgennemsnittet, säger Youngberg. "Det kan minska om oljepriset sjönk igen, men annars tror vi att det kommer att bibehållas med tanke på den solida balansräkningen, minskade utgiftsplaner och betydande kontanta medel."

För det ändamålet har BP sålt hälften av sin amerikanska kapacitet - en stor del av dess uppströms innehav som inkluderar raffinaderier i Carson, Kalifornien och Texas City, Texas. I hela världen har BP också kasta många olje- och gasfält i Nordsjön, och dess Yacheng-gasfält i Sydkinesiska havet, säger Ma.

Under tiden väntas BP-investeringarna för 2016 minska med 1, 5 miljarder dollar från 2015 till totalt 17 miljarder dollar. Det kan balansera bottenlinjen tills oljepriset återhämtar sig, vilket många branschobservatörer förväntar sig att hända senare i år. Det markerar också en betydande minskning från 2013, när siffran toppade på 24, 5 miljarder dollar.

Ändå är inte alla experter övertygade om BP har skurit tillräckligt.

"Det är inte så mycket som några av sina konkurrenter", säger Sridharan Raman, en analytiker från Thomson Reuters. "Tänk på att Chevron (CVX) sänkte investeringarna från 37 miljarder dollar 2013 till 29 miljarder dollar 2015." Dessutom förväntas Chevron bara avsätta 25 miljarder dollar för 2016 och har inriktat på att minska det ytterligare till mellan 17 och 22 miljarder dollar år 2017. "

Om Chevron uppnår målet på 17 miljarder dollar kommer utgifterna att ha sjunkit 54 procent över bara fyra år. Samtidigt kan BP möta huvudvindar, om några av sina nuvarande strategier kommer tillbaka.

"Den drastiska portföljstrukturen, eller tillgångsförsäljningen, har väckt riskhänsyn för BP: s framtida produktionsresultat om och när raffinaderiemiljön stärks, " säger Ma. "BP: s ökande tillit till Ryssland, efter minskningen av den amerikanska kapaciteten, är också oroande."

Oljeproduktionen har trots allt alltid hängt på geopolitiska problem, vare sig i Mellanöstern eller Venezuela.

BP äger en aktieandel på 20 procent i Rosneft, Rysslands största oljebolag. "Ryssland är den näst största bidragsgivaren till BP: s produktion och intäkter, bredvid USA, och att öka ryska sanktioner (utlöst av Ukrainas aggression) kommer att undergräva BP: s verksamhet, säger Ma.

Och BP kan knappast ha råd att undergräva vid denna tidpunkt - även en nyans av det.

"Branschen har sett en liten återhämtning i rörelse på nettotillgångar under det senaste året, men BP har sett att det fortsätter att minska, " säger Raman och tillägger att "efterföljande fjärde kvartalets vinstmarginaler inte visar något tecken på botten och är på fem år låga. "

Så var bor BP för en vinstgusher vid denna tidpunkt? Visserligen har den en pivot till en mer lönsam del av olje- och energisektorn efterföljande den senare strömmen.

Men BP satsar också på en framtid där så många variabler förblir - med politik, produktion och priser bara början på allt. Och medan Deepwater Horizon-debatten nu är sex år tidigare kommer BP att släppa utbetalningar för att lösa de rekordbestämda domarna mot det under de kommande åren. Framtida civilrättsliga processer hänger också i balans.

När nackdelarna och upsiderna krossas mot varandra - åtminstone för närvarande och med en stor asterisk - visade BP ett resultat för Q1 2016 på 532 miljoner dollar, jämfört med analytikernas uppskattningar av en förlust på 140 miljoner dollar. BP-aktier hoppade 4, 5 procent efter nyheterna.

Asterisken är givetvis att BP: s vinst var i linje med Deepwater Horizons kostnader på 917 ​​miljoner dollar. "Det är långt ifrån än, " säger Ma. "Men även om aktiemarknaden inte är lätt att förlåta, kan denna rapport innebära att BP är ett bra köp."

7 aktier som kommer att förfalla din portfölj