>> >> En stor iPhone nedgång bidrar till Apple (AAPL)

En stor iPhone nedgång bidrar till Apple (AAPL)

Anonim

BERLIN, TYSKLAND - 19 SEPTEMBER: En shoppare slår ut den nya Apple iPhone 6 på Apple Store den första försäljningsdagen för den nya telefonen i Tyskland den 19 september 2014 i Berlin, Tyskland. Hundratals människor hade väntat i en linje som gick runt blocket genom natten för att vara bland de första personerna som köpte den nya smartphone, som kommer i två versioner: Apple iPhone 6 och den något större Apple iPhone 6 Plus. (Sean Gallup / Getty Images)

Det enda sättet tisdagarsearnings kallar till Apple (ticker: AAPL) kunde ha gått sämre var om VD Tim Cook gjorde det på en Samsung Galaxy.

Och om det fanns ett nummer att ringa till analytikerkonferensen kunde det lika bra ha varit 13. Det är därför: iPhone-försäljningsnedgången för första kvartalet 2016 återspeglade Apples värsta kvartalsresultat på 13 år.

Apple-lager öppnade onsdagen på 96 dollar per aktie, mer än 7 procent lägre än tisdagens stängning på 104, 23 dollar. För naysayers var det en fältdag.

"Apple är en professionell katastrof i stor liga", säger Eric Schiffer, VD för Patriarch Group, ett private equity-företag med kontor i Santa Ana, Kalifornien. "Det är en nationell förlägenhet och störst misslyckande efter Steve Jobs i teknikhistoria."

Avsluta inte oväntat. Apples glumsammanfattning var ingen överraskning för Wall Street eller tech digerati. När Apple släppte sin resultatrapport för sista kvartalet 2015 erkände Cook att iPhone-försäljningen sannolikt skulle falla under månaderna att följa.

Men han antydde aldrig hur mycket. Och Q1-talet av 61, 2 miljoner smartphones sålda var 16 procent från samma kvartal 2015. Mer än två tredjedelar av Apples vinster härrör från iPhone, så det är lätt att se varför vissa betraktat prestationen som mer katastrof än besvikelse.

"Resultatunderskottet är en seminal händelse för en tech bellwether", säger Robert Johnson, VD och koncernchef för American College of Financial Services i Philadelphia-området. "Det här är mycket mer än en idiosynkratisk, singelbolagslip. Detta kommer att skaka många tech-investerares förtroende förutom Apple."

När det gäller marknadsvärdet (det totala dollarns värdet på Apples utestående aktier) har tech behemoten tagit ett slag för historiens böcker. Tisdagen uppgick den siffran till 578, 58 miljarder dollar. Vid onsdag var det fritt fall till 541, 82 miljarder dollar. För att uttrycka det i perspektiv representerar nedgången på närmare 37 miljarder dollar ungefär 7 procent av Apples marknadsandel - mer än tre gånger värd Twitter (TWTR) och dubbelt så mycket som LinkedIn Corp. (LNKD).

Medan Apple fortfarande har en riksdagsbutik av Fort Knox-proportioner, kommer du sannolikt inte att hitta execs på One Infinite Loop trading high fives. För en vecka sedan var Apple värd 594 miljarder dollar; för två veckor sedan, $ 621, 55 miljarder; och i juli förra året slog en häpnadsväckande 745, 63 miljarder dollar.

Utöver siffrorna. Så låt oss ta reda på våra iPads och granska: Sedan juli 2015 har Apple förlorat nästan 204 miljarder dollar på nio månader, eller mer än en fjärdedel av sitt värde. Men medan siffrorna berättar en berättelse, berättar känslor och känslomässig överflöd på handelsgolvet en annan.

Och om Q1-rapporten bekräftade något faktum är det här: För alla hans formidabla talanger som talangare, kommer Cook inte att spegla några produktrevolutioner med showbiz-panache av Jobs, Apples sena grundare.

Oavsett om du släppte den första iPhone 2007 eller överskuggade den som U2s Bono onstage, var Jobs en teknisk rockstjärna som lockade hordes of groupies som köpt allt och allt med sin allestädes närvarande läckra fruktlogo på den. Han stod också för en elegant, minimalistisk estetik som förvandlade datorer och smartphones från klumpiga, skrämmande maskiner till sexiga objets d'art.

"Som en lång Apple-användare kan jag säga att det inte bara varit brist på innovation utan också brist på kvalitet i sina byggnader, säger Eden Chen, VD och grundare av Fishermen Labs, ett utvecklingsföretag för app. "En massa mjukvaruprodukter är katastrofer - ta iTunes Connect - och titta bara på recensionerna av någon annan programvara som de lägger ut. De är fantastiska att se användarvänliga användare från ett datorsystem till nästa. Men Apples brist av innovation är det klassiska problemet som beskrivs i Innovators Dilemma. "

Olika ledarskap. Sätt på ett annat sätt: Jobb var en visionär som slog kurvan, medan Cook är en företagsvaktare av äldre produkter.

"Det finns en annan känsla för Apple sedan förlusten av Steve Jobs", säger Darren Hayes, en biträdande professor och chef för cybersäkerhet vid Pace Universitys Seidenberg-skola för datavetenskap och informationssystem i New York. "Det har gått många år sedan företaget har släppt en produkt som har blivit publicerad. Vi har kommit att förvänta sig teknologibolagen att överraska oss och Apple har bara förvånat oss med en svag inkomstutveckling."

Den observationen, om du vill, ringer som för sann. Apples skrymmande iPhone 6-serie har verkligen inte inspirerat oohs och ahhs från tidigare modeller, ett faktum som understrykades när det introducerade iPhone SE förra månaden. För första gången någonsin avslöjade Apple en mindre telefon i motsats till en större. Ändå var det knappast revolutionerande, eftersom SE är en throwback i storlek och stil till iPhone 5.

Apple Watch har inte heller skapat en got-have-it-entusiasm. Produkten har i stor utsträckning varit en byst, sedd av några observatörer som ett försök att komma in i ett trångt fält i stället för att skapa en marknad för sig själv.

"Bullish investerare kan motverka genom att säga att Apple Watch har varit, trots någon märklig negativ press, en stor framgång, med enhetsförsäljning dubbelt så stor som iPhone i varje produkts första existensår", säger Barry Randall, en teknikportföljförvaltare på Covestor och en Boston-baserad registrerad investeringsrådgivare. "Men vad?" Eftersom Apple Watch kräver en iPhone att fungera, och det finns nu en installerad bas på 500 miljoner iPhones över hela världen, hade det varit svårt att inte sälja 12 miljoner Apple Watches. "

"Apple är i själva verket ett produktföretag, och det innebär att det måste ständigt slå hemkörningar för att fortsätta sin framgång", säger Jerry Kim, biträdande professor i ledningen på Columbia Business School i New York. "Att komma fram till en hemlöpning är utmanande nog - att skapa en rad hemlöpningar är ganska mycket omöjligt, särskilt med tanke på den globala karaktären av konkurrensen. Kontrast till plattformsföretag som Google eller Facebook som fokuserar på att bygga ett ekosystem."

En global satsning. Hur man sätter ett modigt ansikte på allt detta? Kock och besättning gjorde det klart att de satsar på att växa Apples försäljning i Indien och Kina. Indien har till exempel sett iPhone-försäljningen öka med mer än 50 procent.

"Jag skulle verkligen inte satsa mot Apple", säger Anand Deshpande, VD för Persistent Systems, ett globalt teknologibolag baserat i Pune, Indien. "Indien presenterar en enorm marknadspotential för dem. Och trots att Indien är enorm, står vi i våra växande stadier av tillväxt. Så, som vår ekonomi tar fart, betyder det fler och fler potentiella kunder för Apple."

Men iPhone: s framtid utomlands ligger långt ifrån en slamdunk, eftersom Android-baserade produkter fortsätter att infiltrera och konkurrera på blomstrande marknader.

Och så uppstår den oundvikliga frågan: WWJD, som i vad skulle jobb göra?

Först skulle han sannolikt skrika, på hans legendariska, tyranniska sätt, för sina minions att slå på labbet och piska upp något nytt för att göra massorna saliverade.

"Investerare är inte allmänt kända för tålamod", säger Randall. "Och tills nästa matchande produkt kommer överens, ser vi att tillväxtinvesterare fortsätter att sälja AAPL-aktier till värde- och inkomstinvesterare."

Men konstigt som det låter, Jobb med all sannolikhet skulle också hålla kursen. Randall säger: "Apple borde vara ganska lönsamt under en tid framöver. Apples relation till sina kunder kommer alltid att komma först. Och många av dem bryr sig inte om och vet inte ens att företaget är i Wall Streets strafflåda."