>> >> Bank of America: Balanslagen för BAC-aktien

Bank of America: Balanslagen för BAC-aktien

Anonim

Människor använder en bankautomatautomat i Washington den 15 september 2008. Bank of America meddelade tidigare på dagen att det var att köpa Merrill Lynch för 50 miljarder dollar i lager, uppköp av Wall Street-ikonen som misshandlades av huset och kreditkrisen. Samtidigt som man ger en livlinje till en orolig Wall Street-jätte, skapar affären världens största finansiella serviceföretag, enligt företagen. (NICHOLAS KAMM / AFP / Getty Images)

När bankerna modiga ashakeup är det otaligt gånger sämre än en sugared-up kid som rattlar mynt i en keramisk spargris, men båda gör det mest avskyvärda bullret. De som investerade i Bank of America Corp. (ticker: BAC) tillbaka i mitten av 2000-talet kan fortfarande röra sig från en fruktansvärd kollaps med anledning av den stora lågkonjunkturens bankkris.

Så här såg ormen ut, bara om du saknade det: I mitten av november 2006 handlade Bank of Americas aktie om nästan 55 dollar per aktie, en snygg stigning på mer än 100 procent under de senaste 10 åren. Ändå i slutet av februari 2009 slogs alla vinster ut och sedan några. BAC föll till 4 USD, en minskning med nästan 93 procent på mindre än 2, 5 år. Glöm det ordspråkiga bankkörningen: Detta var en bankkörning och gömd.

Men Bank of Americas senaste resultatrapport - som täcker första kvartalet och släpptes förra veckan - ger dem som har dimmat en tå i investeringsvattnet sedan 2009 en svag anledning till att le, även om det är genom torkade tänder.

Ja, Charlotte, North Carolina-baserade företag såg nettoinkomstdopp 13 procent. Men siffran faller i linje med underjordiska förväntningar - och BAC: s resultat på 21 cent per aktie slutade 1 cent över de 20 cent analytikerna som projiceras. Kvartalsintäkterna på 20, 9 miljarder dollar, men avstängd från förra årets 21, 42 miljarder dollar, slog också konsensusprognoser på 20, 3 miljarder dollar.

Här är spinnen Bank of America VD Brian Moynihan sätta på siffrorna: "I kvartalet har vi gynnats av bra konsument- och affärsbankverksamhet", säger han. "Våra affärssegment har tjänat 4, 5 miljarder dollar, en ökning med 16 procent jämfört med kvartalet.

[och] trots volatila marknader, genererade globala marknadstransaktioner gott resultat. "Översättning: Den globala omsättningen och handelsintäkterna minskade med 16 procent.

Bank of America är inte den största banken i världen - den skillnaden ligger i en konkurrens mellan nackdelar mellan Wells Fargo & Co. (WFC), med en marknadsandel på 253, 7 miljarder dollar och Kinas industriella och kommersiella bank 230 miljarder dollar.

Men investeringsanalytiker läger på den positiva sidan, om än med en stor del som fastnar på staketet. Bland de 20 undersökta företagen (som kör spåret från Edward D. Jones & Co. till Wells Fargo), finns 12 etiketter BAC som ett "starkt köp", med fyra var och en rekommendera "buy" och "hold".

Bank of America har dessutom många legitima skäl att citera för sina övergripande doldrums, allt från prisnedgången i energi (där det gör en hel del affärer) till ständigt närvarande oro på kinesiska marknader. För att sätta saker i perspektiv har industrins och handelsbanken i Kina - mer än 50 procent större - sett sitt börsfall med 31 procent under det senaste året. BAC är jämfört med 11 procent.

Kanske är det ett enkelt fall av en fallande tidvatten som sjunker alla båtar. I alla fall är det kallt komfort jämfört med Bank of Americas recession era woes, som staplade tillräckligt hög för att fylla en bankvalv.

I september 2011 skakade BAC upp sin övergripande ledning, till stor del som en följd av förvärvet av Countrywide Financial 2008. Affären uppgick till ett tågavbrott på 2, 5 miljarder dollar att vissa kallade det värsta förvärvet i bankhistoria.

Även om Countrywide's subprimea bostadslån shenanigans predated Bank of America-avtalet, sågs det som en möjlighet att skada bankens rykte och kosta dyrt. Vid år 2014 hade Bank of Americas kreditförluster försatts med 50 miljarder dollar. några viskade att förvärvet härrörde från en söt affär mellan två chummy VD: Countrywide's Angelo Mozilo och BACs Ken Lewis.

Vid den tiden, David A. Geracioti, chefredaktör för REP. tidningen, kommenterade: "I princip var alla bostadslån som producerades från 2004 till 2007 exklusiva."

Inte att Bank of America var exakt slöseri heller. I slutet av 2011 stämde Federal Housing Finance Agency Bank of America, Countrywide och BAC: s Merrill Lynch & Co. för överträdelser av federala värdepapperslagar vid försäljning av värdepapperslån. Den här kostnaden avgjordes 2014 för ett ögonblick på 9, 3 miljarder dollar.

Våren fram till 2016, när Moynihan - kanske knackar på sin kompetens som en tidigare kollegial rugbyspelare - i stor utsträckning har gått igenom den röra Lewis lämnade när han gick i pension i 2009. Men hans arbete är inte gjort ännu: Bara en dag före resultatrapporten, statliga tillsynsmyndigheter sade BAC måste fixa brister i sina konkursplaner som inte litar på skattebetalarnas medel. Strängare regler och kapitalkrav begränsar hänger i balans.

"Det är åtta år efter finanskrisen och alla stora banker, om än större, är under mycket hårdare granskning", säger KC Ma, chef för George Investments Institute på Stetson University i DeLand, Florida. "Vi har fortfarande i genomsnitt en bank som stängs varje dag precis som under de senaste 60 åren. Alla överlevande banker måste vara stora nog för att få tillgång till den offentliga kapitalmarknaden i tiden för förtroendekrisen, så en skattebetalarnas räddningsaktion som 2008 vann" Det ska hända igen. "

Bank of America, tillsammans med fyra andra stora banker, har fått order att tillhandahålla nya upplösningsplaner senast 1 oktober som omfattar två områden. Först måste det visa att det har solida styrningsmekanismer. Banken måste också tillhandahålla acceptabla modeller och processer för att uppskatta och behålla tillräcklig likviditet.

Varken är problem Bank of America kan undvika, även om du tar den cynicens uppfattning att stora banker fortfarande har en häftig, Teflonliknande makt att glida förbi myndighetens verkställare.

"För det senaste årtiondet har Bank of America visat sig inte vara bra, " säger Ma. "Det fortsätter att generera en del lönsamhet och det skulle ha varit faktiskt misslyckat under finanskrisen om inte för federal hjälp."

Det noterade har det nuvarande ränteklimatet skapat gynnsamma förutsättningar för banklagret. När allt eftersom räntorna stiger ser bankerna i allmänhet högre intäkter och resultat. Men eftersom dessa vandringar fortsätter med långsam hastighet kommer det inte exakt att vara en matningsfasi för Bank of America och dess behemoth-banking bröder.

Så medan Bank of America en gång föll under kategorin "för stor för att misslyckas" i den tvivelaktiga kategorin "för stor för att misslyckas" befinner den sig nu i den goda nischen "tillräckligt stor för att lyckas" - förutsatt att om testade aktieägare och regeringar vakthundar inte deklarera "nog räcker."