>> >> En Investors Guide till Val av aktier och Obligationer

En Investors Guide till Val av aktier och Obligationer

Anonim

När du bestämmer mellan aktier och medel bör du överväga potential, kontroll och mer. (Getty Images)

Ett par generationsago som investerade i aktier innebar att köpa aktier i ett big-name-företag som Ma Bell, hålla dem för evigt och njuta av utdelningsinkomster på vägen. Men bommen i fonder har de senaste decennierna skapat legioner av investerare som aldrig ägt ett enskilt lager.

Saknar de något?

I vissa avseenden är det lättare att handla enskilda bestånd nu än i goda gamla dagar. En handel som en gång kostar hundratals dollar i provisioner kan göras online med en djup rabattmäklare för $ 5 eller $ 10. Du kan spåra priser, göra forskning och placera order på din bärbara dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Så varför inte dabble i aktier? När ska du välja ett lager över en fond?

"Det är bättre att hålla ett lager när du är mer säker på att du har en vinnare - när du verkligen förstår vad företaget gör ... och att de kommer att överträffa sina jämställdare i framtiden", säger Stan Bokov, chefssekreterare vid TradingView, en social mediaplattform för enskilda investerare. "Det är mer arbete att undersöka, men den potentiella uppsidan är högre. Men risken är också högre."

Vissa experter insisterar på att äga enskilda aktier är alltför utmanande för de flesta vanliga investerare. "Att äga enskilda aktier är i allmänhet lite av en sugarsats", säger Ryan McGuinness, VD för CTR Financial i Lincolnshire, Illinois, med hänvisning till faktorer som transaktionskostnader och skatter.

Men andra erkänner att aktier har vissa fördelar jämfört med medel och börshandlade fonder. Här är några av övervägandena:

Stor potential. För den legendariska 10-baggeren - en vinst på 1000 procent - måste du satsa på aktier, eftersom en fonds mix av vinnare och förlorare vanligtvis förhindrar extrema rörelser. Naturligtvis kan ett enskilt lager utplånas också. Du kan förlora mycket pengar i en dålig fond, men förmodligen inte allt.

Kontrollera. Med en fond görs det hårda arbetet av förvaltarna. En aktieinvesterare kan ta all kredit för en vinnare - och skulden för en förlorare.

"Individuella aktier kan bidra till att skapa en påtaglig koppling mellan investerare och deras pengar genom att göra det möjligt för dem att investera i någonting som de använder sig själva eller se omkring dem i sina dagliga liv - Johnson & Johnson (ticker: JNJ), Procter & Gamble (PG), Apple (AAPL), Netflix (NFLX) etc. " säger Russell Robertson, ägare till Alidade Wealth Partners i Atlanta.

Även om han vanligtvis rekommenderar ETF till sina kunder ser han en roll för enskilda aktier. "Det kan också vara användbart om du vill utnyttja ett specifikt område där det inte finns ett bra alternativ i fond / ETF-världen - till exempel flytande naturgas."

Derek Tharp, grundare av Conscious Capital i Cedar Rapids, Iowa, säger att aktier är mer användbara för investerare med målriktade mål, till exempel fokus på företag med vissa etiska eller miljömässiga värden

Snabba rörelser. Du kan köpa eller sälja ett lager när som helst under handelsdagen, medan fondsmassa handlas endast till slutet av dagens pris. Det betyder att du snabbt kan reagera på nyheter.

Fancy strategier . Med ett lager kan du korta marknaden, eller satsa på att priset kommer att falla. Du lånar aktier från din mäklare, säljer dem och hoppas köpa ersättningar senare till ett lägre pris. Du kan inte korta en standard fond.

Med aktier kan du också placera kortfristiga spel och spela med alternativ, som är rätt att köpa eller sälja ett block av aktier till ett garanterat pris under en viss period.

Men sofistikerade strategier och daghandel är inte kloka för enskilda investerare, säger Nicole Boyson, docent i ekonomi vid D'Amore-McKim Business School vid nordöstra universitetet. "Daghandel är en dålig idé för alla. Det är kostsamt både vad gäller handelskostnader och skatter, och det har ingenting att göra med grundforskning, säger hon.

Skatter. "En av fördelarna med att äga enskilda lager är den extra flexibiliteten du har från en skattesynpunkt", säger Tharp. "En fond kommer att generera realisationsvinster som fördelas [och beskattas varje år], oavsett om en investerare säljer sin placeringsfond, har en investerare som innehar enskilda aktier större kontroll över tidpunkten och omfattningen av realisationsvinster."

Utdelning. Med en fond har du tur att få ett utdelningsutbyte på 3 eller 4 procent. Men vissa enskilda aktier betalar mer. Det är trevligt för inkomstinriktade investerare. "Utdelningsbetalare kan vara meningsfullt att äga enskilt om du försöker rikta en viss avkastningsprocent på din portfölj, säger Robertson.

Andra försiktighet mot fixering på utdelningar.

"Saken är att utdelningar utgör en avvägning, säger McGuinness. "Företag som betalar en hög utdelning gör det för att de tar in pengar, men det finns inte stora tillväxtutsikter. Du får utdelningen, men det betyder att företaget kommer att växa långsammare - så priset kommer att växa saktare."

Investering i enskilda bestånd, säger Robertson, kräver ett tydligt tänkande och studier.

"Om du handlar själv bör du ha en väletablerad investeringsfilosofi", säger han. "Är du en värdeinvesterare? Tror du på trendstrategier? Letar du efter utdelningsinkomster? Köp inte bara något eftersom du hör en ticker på CNBC och se priset är upp 30 procent under det senaste året."

Naturligtvis har medel också fördelar.

Professionell förvaltning. För din blygsamma avgift kommer du att få professionella analytiker och aktieplockare för tung lyftning. Det är mycket billigare än att betala en mäklare eller finansiell rådgivare att rekommendera enskilda aktier.

"Om du inte är en expert, bör du inte välja enskilda bestånd, enligt min mening", säger Boyson.

Hon anser att enskilda investerare gör bättre med medel och ETF än att hyra en rådgivare att välja aktier, eftersom få proffs kan slå marknaden konsekvent. Men en pro med hjälp av medel och ETF kan hjälpa dig att utveckla en långsiktig strategi, förbereda en fastighetsplan och göra andra sysslor som tar kompetens, säger hon.

Diversifiering. En eller två pengar är tillräckliga för att sprida din risk, medan du kanske behöver dussintals enskilda bestånd för att försäkra dig om att några dåliga val inte torkar ut dig.

Skatteeffektivitet. Många värdepappersfonder - särskilt fondfonder - är särskilt snälla vid skattetid, även om de inte erbjuder den fina kontrollen över skattefrågor som aktierna kan ge. Med en korg av aktier måste du eller din pricy pro bestämma när du ska sälja vinnare och förlorare för att få den bästa blandningen av realiserade vinster och minimala skatter.

Ha det båda sätten. Ett sätt att ta itu med stock-versus-funds dilemma är att ta mittvärlden, med ETF. De är listade som aktier, kan handlas hela dagen, har alternativ och kan kortas, samtidigt som de erbjuder många fördelar med medel som enkel diversifiering och skatteeffektivitet.

Eller du kan göra båda: använd medel och ETF för kärnan i din portfölj och dabble i enskilda aktier på sidan - men bara med pengar du har råd att förlora.

7 lager att köpa när en recession träffar