>> >> Alfabetet kan vända sig till nästa Berkshire Hathaway

Alfabetet kan vända sig till nästa Berkshire Hathaway

Anonim

Alfabetet kan ta en sida ur Warren Buffetts investeringsspelbok. (Justin Sullivan / Getty Images)

Alfabetet (ticker: GOOG, GOOGL) dotterbolaget Google Capital gör någonting som det aldrig gjort tidigare: Det har tagits en stor andel i ett börsnoterat företag. Det är den mycket strategin som har hjälpt Warren Buffetts Berkshire Hathaway (BRK.A, BRK.B) att morfa in i ett kraftverk på 350 miljarder dollar.

Ser vi ett skifte i Alfabetets tillväxtstrategi?

Det är möjligt. Investeringen på 46, 35 miljoner dollar kommer inte att bryta banken för Googles moderbolag, som till sist hade över 75 miljarder dollar av kalla, hårda pengar i sina kuponger. Men det gjorde också Google Capital den största aktieägaren i Care.com (CRCM) - som var värd 278 miljoner dollar vid den tiden - och gav fonden plats i styrelsen.

Det är ett tydligt Buffett-esque-tillvägagångssätt. Berkshire är bland annat den största aktieägaren i Coca-Cola Co. (KO), som äger 9, 3 procent av alla utestående aktier och har installerat Howard Buffett, Warrens son, som en av de 15 styrelseledamöterna.

Beviljas, stavningen i Care.com verkar vara strategisk, med Care.com få tillgång till Alfabetets stora pool av teknik och talang medan Alphabet etablerar en stark fot i den växande och demografiskt lyhörda hemmamarknaden. Berkshire Hathaway, å andra sidan, är lika glad att investera i Coca-Cola, som det är American Express Co. (AXP) eller International Business Machines Corp. (IBM) - det behöver inte föra dem under sin vikning.

Care.com-investeringen är perifert strategisk, ja. Men när företaget, som tidigare var känt som Google, omstrukturerades i ett holdingbolag i fjol, kallades det Alphabet. Det gjorde det delvis, så det kunde göra stora, diskreta satsningar på företag som inte nödvändigtvis skulle binda till sin kärnverksamhet.

För det ändamålet är Google Capital en av de mekanismer som Alphabet kan använda för att diversifiera sig. En investeringsinriktad arm i alfabetet definierar Google Capital sig som en "investeringsfond för tillväxt".

Elefant, träffa rum.

Den obekväma frågan för Alfabet-investerare är följande: Ska företaget börja med att göra några stora, omväxlande företagsförändringar? Tänk Berkshire's 2015 köp av Precision Castparts för 37, 2 miljarder dollar för att flytta nålen?

Matthew Carbray, certifierad finansiell planerare och hanteringspartner hos Ridgeline Financial Partners, säger Care.com-flytten är bara alfabetet "dämpar tårna i vattnet lite." Mer är ännu att komma, förväntar han sig.

Han förutser att alfabetet kommer att vara "mer aktivt" på de offentliga marknaderna under de kommande åren, minst sagt. "Du ser dem engagera sig med befintliga börsnoterade företag och utnyttja sin kapital för att ta över ett företag, med tanke på deras storlek och omfattning."

Å andra sidan har sökningen inte dött ännu, så andra tror inte att alfabetet blir ganska så aggressivt.

Barry Randall är portföljchef för Crabtree Technology-portföljen på Covestor, en registrerad investeringsrådgivare med säte i Boston. Han ser inte alfabetet som adopterar en riktigt buffett-esque-strategi - investerar i ett potpourri av tydliga, fundamentalt sunda företag som inte alls kan relatera till varandra - i ytterligare fem eller tio år.

"När sökmotorns verksamhet - som fortfarande går ganska stark när de går vidare till mobilsökning och internationella marknader med sökningen" börjar minska, då när alfabetet kan vridas kraftigare till en berkshireliknande modell, säger han.

Huruvida alfabetet verkligen behöver dra ut sin proverbiella elefantpistol, finns det fortfarande andra delar av Care.com-avtalet som hakar tillbaka till Buffetts affärsfilosofi. Genom att köpa Care.com-preferenslager berättigar GOOG till en snygg 5, 5 procent årlig utdelning för de kommande sju åren, en struktur som liknar vad Buffett har varit känt att söka i sina egna erbjudanden.

För ungefär fem år sedan slog Buffett Berkshire Hathaway en preferensbeståndsaffär på 5 miljarder dollar med Bank of America Corp. (BAC) som gav Berkshire en 6 procent årlig utdelning och teckningsoptioner för att köpa ytterligare 700 miljoner aktier i BAC-aktier till 7, 14 dollar per aktie.

Bank of America-aktier stängde 5 juli till 12, 74 dollar per aktie, vilket gör Berkshires teckningsoptioner värda ungefär 3, 92 miljarder dollar. På femårsdagen av affären i augusti kommer Berkshire också att ha samlat 1, 5 miljarder dollar i utdelning från affären. Om man antar BAC-börserna i sidled fram till dess, är det en avkastning på 108 procent på 5 miljarder dollar på bara fem år.

Som de ibland säger i fastigheter, gjordes pengarna på köpsidan - Buffett tog ut sötnosvillkor från Bank of America, som vid tiden försökte övertyga marknaderna om att landsomfattande inteckningskrav inte skulle försvaga kärnverksamheten. Buffetts förtroendeförklaring bidrog till att direkt avvärja dessa rädslor, och aktier skulle börja återhämta sig allvarligt några månader senare.

Alfabetet har också hävstångseffekt.

"I det här fallet behöver Care.com Google Capital mycket mer än Google Capital behöver Care.com, säger Randall. "Utdelningen och de föredragna aktierna återspeglar samtidigt kraftdynamiken mellan de två företagen. Det är en pågående påminnelse till Care.com om att Alphabet inte planerar att vara en passiv investerare."

Så bravo till Google Capital för att förhandla fram några saftiga termer för sig själv. Men varför gör en så liten affär om det inte kommer att flytta nålen? En stor del av svaret är att 5, 5 procent årlig utdelning.

Carbray påminner om hur ovanligt ett utbyte som det är i dagens dag och ålder: "De har så mycket pengar att de måste sättas in på ett eller annat sätt och om de inte kan använda det på ett sätt tekniskt - mycket i det sätt som Apple (AAPL) satser på att distribuera sin kapital - aktieägarna kommer att kräva att de sätter den någonstans produktivt. "

"Kontanter gör inte mycket av någonting.

Faktum är att i många ställen i världen handlar det om negativa reala priser. Företagen behöver använda det, och aktieägarna kräver att de använder det, säger Carbray.

Yale Bock, portföljförvaltare för GARP-portföljerna på Covestor och VD för YH & C Investments, säger att Care.com-rörligheten sannolikt inte kommer att påverka mycket direkt förändring i Alfabets aktiekurs. Han kallar investeringen "Spare Change" på $ 46.35 miljoner för Alphabet och noterar att företaget är värd ungefär 480 miljarder dollar.

Vad som är viktigare för Care.com manöver, enligt Bock, är dess konsekvenser för Alphabets fusions- och förvärvsstrategi framöver.

"Det är möjligt med den stora kontanterhacken (Alfabetet), andra företag kan motivera direkta investeringar och potentiella uttag, speciellt inom områdena. GOOG vill ha ökad närvaro, " säger media.

Berkshire, som äger 33 dagstidningar, vet också en sak eller två om den där verksamheten.