>> >> Efter finansklippen kvarstår utmaningar för ekonomisk tillväxt

Efter finansklippen kvarstår utmaningar för ekonomisk tillväxt

Anonim

(J. Scott Applewhite / AP)

Trots att WhiteHouse och kongressen har kommit överens om att undvika den finanspolitiska klippan måste ett antal utmaningar lösas för att få den amerikanska ekonomin tillbaka på rätt håll, enligt finansiella planerare.

President Barack Obama och det republikanska kontrollerade representanthuset kunde komma överens om en 11: e timmes affär som ökade skatterna för amerikanska familjer som gjorde över 450 000 dollar per år. Dessa familjer kommer också att behöva betala högre kapitalvinstskatter. Resten av landet kommer inte att uppleva någon ökning av inkomstskatten, även om sociala avgifter kommer att öka från 4, 2 procent till 6, 2 procent.

Skatteavtalet förhindrar att hundratals miljarder dollar tas bort från skattebetalarnas brevlådor. Men det misslyckades med att ta itu med andra pressande frågor, som statsskulden och överflödiga offentliga utgifter, vilka båda utgör långsiktiga hot mot den amerikanska ekonomins hälsa.

"Det faktum att vi inte gick helt över klippan är bra, men det finns stora problem som inte har tagits upp", säger Lisa Kirchenbauer, VD för Omega Wealth Management i Arlington, Va. "Det här kommer att leda till viss volatilitet för konsumenter och investerare under de kommande [några] månaderna. "

Utgifterna förskjuts försenade, men minskningar kommer. Enligt villkoren i avtalet kommer sekventionsautomatiska utgiftsnedskärningar att ske över hela federala regeringen - försenas i två månader. Dessa nedskärningar är en del av en omfattande minskning av de federala utgifterna som medför att sänka statsskulden.

Enligt Kirchenbauer är dessa nedskärningar, trots att de försenas, sannolikt att de kommer att gå ner i linjen, särskilt nedskärningar till försvarsdepartementets budget. Dessa nedskärningar skulle påverka konsumenterna från vilken region som Pentagon har en betydande närvaro, säger hon.

Hon tillägger att området Washington, DC, sannolikt kommer att drabbas av budgetnedskärningar över den federala regeringen. "Om du är beroende av regeringen för affärer, är det fortfarande osäkerhet. I den nationella huvudstadsregionen är det ett stort problem. Det kan påverka ditt jobb eller ditt företag, säger Kirchenbauer.

Skuld-takkamp vävstolar. Skatteavtalet misslyckades också med att ta itu med skuldtaket, ett problem som har orsakat stor smärta på den amerikanska ekonomin. Sommaren 2011 kom republikaner och demokrater överens om en sista sekunds överenskommelse för att öka gränsen för hur mycket landet kunde låna, så att USA kunde betala sin skuld. Marknaderna var emellertid inte imponerade av affären, och Standard & Poors nedjusterade amerikanska skulden för första gången i landets historia.

I februari eller mars kommer USA att slå in skuldloftet igen. Om detta inträffar, eller förhandlingar om taket räcker fram till sista minuten, förutser Kirchenbauer marknaderna att reagera på samma sätt som 2011-kampen.

"Kreditvärderingsinstituten är inte nöjda med resultatet [av finanspolitiken], " säger hon. "Det är fortfarande möjligt att vi kan bli nedgraderade. Det kommer att skapa fortsatt osäkerhet på finansmarknaderna."

Positiva resultat kommer från affären. Enligt Adam Sherman, verkställande direktör för Firstrust Financial Resources i Philadelphia, är inte alla nyheter som härrör från skattereglerna dåliga. Han säger till exempel att politiker i Washington har visat att de kan komma ihop för att bilda en affär. Dow Jones Industrial Average svarade genom att hoppa nästan 300 poäng under den första handelssessionen efter det att avtalet meddelades.

"När push kommer att flytta visade Washington att det kan fungera som en demokrati och få saker gjort, " säger Sherman. Före affären "var det lite tro [demokrater och republikaner] kunde arbeta tillsammans."

Han tillägger att skattesättningarna på de rika inte var så höga som många hade fruktade, vilket gjorde avtalet mer tilltalande för rik amerikaner. "Om [den rika] såg något som var riktigt extremt, säg en ökning till 45 procent inkomstskatt, är den normala naturen hos dessa individer att smälta och sakta ner, säger han. "Nu när vi har viss klarhet tror de flesta logiska tänkare att skattehöjningarna ligger inom acceptabla skattenivåer och kommer att göra det möjligt för rika företagare att fortsätta att växa sin verksamhet."

[I bilder: 10 gyllene fallskärmar för att göra huvudspinnen.]

Både Sherman och Kirchenbauer säger att de tror att Washington äntligen har lämnat vägledning om vilken nationell politik som kommer att vara under de närmaste fyra åren. Även om det ännu inte är klart hur lagen om överensstämmande omsorg eller Dodd-Frank Wall Street Reform och Consumer Protection Act ändrar reglerna, är skattekoden nu tydligt definierad, vilket tar bort en enorm osäkerhet från marknaden.

"Det bästa sättet att lösa dessa problem är att växa ut ur det. Regeringen skapar färdplanen för att vi potentiellt kan följa", säger Sherman. "Det blir intressant att se om de kan anpassa utgifterna och rättigheterna, men färdplanen är nu ute. Regeringen hade lagt planen för att låta den privata sektorn driva [ekonomisk tillväxt.]"