>> >> De 7 smartaste förvärven av all tid

De 7 smartaste förvärven av all tid

Anonim

Facebook köpte fotodels sociala nätverk Instagram för 1 miljard dollar 2012. (Josh Edelson / AFP / Getty Images)

Hershey Co. (ticker: HSY) gjorde rubriker nyligen när den avvisade ett fusionsförslag från ett annat livsmedelsföretag i ett högprofilerat exempel på ett företag som försöker använda en övertagande för att växa sin verksamhet.

Även när buyouts kommer tillsammans, går de inte alltid till plan.

AOL-Time Warner-fusionen 2000, till exempel, är ett läroboks exempel på en fackförbund som gått fel. Den $ 162 miljarder affären slutade vara en av de mest värdeförstörande rörelserna hela tiden, och idag är Time Warner (TWX) värd omkring 59 miljarder dollar.

Men när fusioner och förvärv går rätt kan det innebära fyrverkerier för aktieägarna. Här är sju rörelser som fungerade bra för investerare.

Disney köper Pixar. Under 2006 tog Walt Disney Co. (DIS) ett stort steg i att expandera sin redan stora underhållningsfotavtryck och förvärvade Steve Jobs-ledda Pixar i en rörelse på 7, 4 miljarder dollar. Pixar hade då en imponerande portfölj av väldigt framgångsrika animerade filmer under sitt bälte, inklusive de två första "Toy Story" -avtalen, "Finding Nemo" och "The Incredibles".

Sedan dess har hitfabriken pågått, med 11 filmer - inklusive "Up", "WALL-E", "Inside Out", "Toy Story 3" och "Finding Dory" - genererar miljarder i kassaintäkter ensam. När du är en faktor i hemförsäljningen, strömmande och merchandisingintäkter, var Disney Pixar-köp ett magiskt drag.

Disney köper Marvel. Också den flitiga chefen, Disney Bob Iger var inte nöjd med ett blockbuster förvärv. Under sommaren 2009 drog House of Mouse utlösaren på Marvel Entertainment, som skällde ut 4 miljarder dollar för det ikoniska superhjälte imperiet.

Sedan förvärvet har 11 Marvel-filmer redan uppskattat mer än 3, 5 miljarder dollar, vilket än en gång blir en mer imponerande bild när man tar hänsyn till de vanliga intäktsströmmarna från DVD-skivor, leksaker och licensiering i allmänhet.

Det fantastiska med Marvel-franchisen är styrkan i sin immateriella äganderätt, som kommer att ligga kvar för evigt och kan utnyttjas till nya filmer, serier och varor.

Google köper Android. Avkastningen på tekniska erbjudanden kan vara lite svårare att kvantifiera i teknik, men när ett förvärv var ett smart drag är det ganska tydligt. Det är dynamiken för alfabetet (GOOG, GOOGL), som köpte det okända mobila mjukvaruföretaget Android för en rykte om 50 miljoner dollar 2005.

Idag är Android det mobila operativsystemet i världen som driver 82 procent av alla smartphones i mitten av 2015. Eftersom Android också innehåller Googles produkter och tjänster kraftigt, är det givet Google otroligt mobil sökmotorandel.

Senare i år planerar Google även att släppa sin egen smartphone med Google-märkning, som går direkt mot någonsin med Apple (AAPL) och Samsung. Tack Android!

eBay köper PayPal. Under 2002 köpte eBay (EBAY) onlinebetalningsplattformen PayPal Holdings (PYPL) för 1, 5 miljarder dollar, och valde att sätta in den stora tjänsten som eBays egen skala gjorde så värdefullt. Tretton år senare tog PayPal bort från eBay igen, som aktivistiska investerare som Carl Icahn agiterade för en spinoff och vann.

När PayPal-lager slog Wall Street som sin egen fristående enhet (för andra gången) 2015, var det värd en hel del 47 miljarder dollar, vilket gav en avkastning på 3 033 procent.

Standard & Poors 500-index, för sin del, returnerade 187 procent under samma period, även med alla utdelningar reinvesterade.

Exxon köper Mobil. Den 1 december 1998 tillkännagav den första och näst största amerikanska oljeproducenten, Exxon Corp. och Mobil Corp., att de hade för avsikt att slå ihop och bilda den energi som vi nu känner till som Exxon Mobil Corp. (XOM).

$ 80 miljarderavtalet var då den största sammanslagningen i USA: s historia, så det var osannolikt att meteoriska avkastningar skulle komma på grund av den stora storleken på affären.

Den oligopolistiska rörelsen visade sig dock fortfarande värt det. Exxonaktierna har ökat med 293 procent sedan dess med återinvestering av utdelningar. Med andra ord har investerare ungefär fyrdubblade sina pengar. S & P 500 är upp 76 procent under samma period.

Berkshire köper See's Candy. 1972 förvärvade Warren Buffett's Berkshire Hathaway (BRK.A, BRK.B) en San Francisco-baserad chokladfabrik, See's Candy. Köpet på 25 miljoner dollar kan ha verkade brant tillbaka på dagen, men det slutade att betala för sig själv om och om igen.

Buffett avslöjade just förra året att See's hade krävt en extra investering på 40 miljoner dollar under de 40 plus åren sedan köpet, men noterade att godismakaren hade kastat bort en otroligt 1, 9 miljarder dollar före skatt sedan dess - enorma vinster som Berkshire kunde vända och kasta på mer solide långsiktiga investeringar.

Facebook köper Instagram. Sist men inte minst, är Facebook: s (FB) beslut att köpa det uppstarta fotodels sociala nätverket Instagram för 2012 för 1 miljarder dollar i efterhand ett briljant spel. På den tiden hade Instagram 30 miljoner användare och lanserade bara på Android.

Idag har Instagram 500 miljoner månatliga aktiva användare och skulle anses vara en av de mest potenta hot mot Facebook om det inte var under dess räckvidd.

New York Times skrev vid förvärvstidpunkten att mobilen var "ett område som ses som en svaghet" för Facebook. Idag är Facebook affischbarnet för mobil dominans, tack i liten del till Instagrams tillägg till laget.

De 9 bästa investerarna av all tid