>> >> 6 tips att investera som en riskkapitalist

6 tips att investera som en riskkapitalist

Anonim

Jordbrukare planterar pengar i marken. (Getty Images)

I nästan två decennier har John Dougery, VD för Inventus Capital Partners, investerat i startområdet i Silicon Valley och Indien.

"Förra året granskade jag 2 200 affärsplaner, " säger han. "Och jag investerade i sex av dem." Det var efter Dougery säger att han personligen träffade representanter för mer än 600 startups.

Vägkapitalföretaget i San Mateo, Kalifornien, fokuserar på teknikbaserade start-ups och har investerat nästan 160 miljoner dollar i företag som arbetar med Cloud och mobila datorer och mjukvarutjänster.

"Det är inte så mystiskt", säger Dougery. "Men du måste ha insikter om att nästa VC inte har det som hjälper dig att identifiera en marknadsmöjlighet."

Eftersom kapitalet har blivit knappe, är fler ventureföretag pragmatiska och välskötta, med tanke på det faktum att många enhörningar - miljard dollar startups - kan vara övervärderade.

Fortfarande säger många företag att det finns möjligheter för den kunniga investeraren. Här är några tips att tänka på.

Leta efter marknader som övergår . Med Indiens BNP-tillväxt på 7, 3 procent - samma takt som Kina 2014, enligt Världsbankens grupp och mer än tre gånger i USA - Dougery säger att satsningar som investerar i utvecklingsekonomier är en smart satsning för någon som känner till och förstår marknaden .

"Det är lite känt att en tredjedel av Silicon Valley startups har en partner i Indien", säger Dougery, som har hälften av sitt sexpersonslag i USA och den andra hälften i högteknologiska navet i Bangalore, Indien .

Många analytiker ser en ökning av konsumtionskonsumtionen med tillväxten i medelklassen när länder som Indien utvecklas. Konsumenter med mer disponibel inkomst söker tjänster som hjälper till med komfort och effektivitet i sina liv, nu när deras grundläggande mat, skydd och klädbehov har uppfyllts.

Som indiens ekonomi moderniserar under det närmaste decenniet säger Dougery att startups, som vanligtvis tar sex till 10 år att mogna, kommer att vara klara att få konsekvenser.

Förstå grundläggande delar av verksamheten. Investeraren behöver förstå hur och varför ett företag verkar. Titta på marknaden och ett startlags potential för framgång. "Det är det svåraste, för det är den mest subjektiva, men det är det viktigaste, " säger Dougery.

Många investerare följer vad Patrick McGinnis, en riskkapitalist och hanteringspartner i New York City-baserade Dirigo Advisors, kallar "wildebeest" mentaliteten där de blint följer andra utan tillräcklig vetting.

"Ju sexigare världen tror att marknaden är, desto mindre framgångsrik kommer du sannolikt att vara som en investerare", säger Zach Ware, VTF Capitals administrationspartner i Las Vegas. "Den globala storlastfraktmarknaden är mer än 10 gånger större än taximarknaden. Ingen talar om frakt."

Under tiden hitta personer, inklusive tidigare medarbetare och kollegor, som vet om någon som är inblandad i en start som du överväger att investera i, säger McGinnis. Kontrollera sedan att du kan lägga till värde för företaget.

"Du vill vara med, " säger McGinnis. "För om du inte känner till verksamheten tillräckligt bra för att mäta företaget, vet du inte alls företaget."

Oavsett satsningen, säger McGinnis, författare till "The 10% Entrepreneur", investerare bör fokusera på tre huvudämnen: verksamheten, dina partners och din roll.

"Om du investerar i företag bara för att du tycker att det är kul att vara en investerare, är du dömd att misslyckas", säger Ware. "Bra tidiga investerare arbetar hårt med sina företag. Det är ett maraton och det är blodigt. Det mesta av uppsidan är i områden som de flesta inte kan se. Du måste lita på din tarm."

Investera i företag med fokus på en enda lösning. Ju enklare desto bättre. "Om en uppstart försöker göra mer, finns det för många möjligheter att misslyckas", säger Dmitry Grishin, VD och grundare av Moskva-baserade Grishin Robotics, en $ 100 miljoner VC-fond som fokuserar på hårdvara, robotteknik och internet av saker .

För att hitta nystarter som har uppehållskraft, fokusera på företag som försöker göra någonting "riktigt användbara" istället för prylar och leksaker. "Var uppmärksam på företagare som vill fixa eller förbättra en befintlig kategori, för att inte skapa en helt ny kategori", säger Grishin.

Granska vinstmarginaler och utgifter . Experter säger att det är viktigt att hitta startar som drivs av företagare som visar återhållsamhet när det gäller utgifter.

Om ett företags marginaler är under 50 procent krävs det att riskkapitalet ska fungera, i motsats till att fokusera på tillväxt. "Det är en stor röd flagga för en investerare", säger Ware.

McGinnis säger att han värderar entreprenörer där varje dollar går in i tillväxten av verksamheten. "Människor bygger dessa löjliga huvudkontor istället för att fokusera på att bygga bra affärer", säger han.

Vissa företag kommer att subventionera sina initiala kunder under kostnaden för att fånga en stor del av marknaden snabbt och sedan se om de kan höja sina priser när de har samlat intresse. "Vi har inte investerat i dessa typer av företag eftersom det tar mycket kapital och de är riskfyllda", säger Dougery.

Det är också viktigt att se om ett företag i tidigt skede kan fånga en repetitionsmarknad och göra första köpare till returkunder. "Venture Capital ger företagen ett säkerhetsnät, vilket möjliggör misstag och dåliga affärsbeslut, så leta efter uppstartade företag som inte tilldelades den lyxen tidigt", säger Ware.

Tänk sedan på lång sikt. Många venture-erbjudanden tar minst sju år innan investeraren kan avsluta. Experter säger att det är bäst att investera i 10 till 12 företag i taget. Typiskt, om du investerar i 10 företag, kommer två att bli framgångsrika, tre kommer att "göra OK" och fem kommer att misslyckas, säger McGinnis.

"Investera inte i ett företag där alla sätter $ 10 dollar i som de spelar på lotteriet", säger Dougery. Istället letar du efter företag där det finns en ledande investerare som visar "övertygelse och ledarskap" genom att ta 20, 30 eller 40 procent finansiellt ägande och kommer att titta på deras betydande kapital.

Förbered dig på att misslyckas ofta. Det kan tyckas kontraintuitivt, men de bättre investerarna har en högre felfrekvens. Det beror på att bra investerare satsar på företag, som Facebook, som ser helt galen ut när de börjar.

"De flesta är vilda galna idéer", säger Dougery. "Och det finns en väldigt hög misslyckande, men de som lyckas gör allting värt. Det är en satsning som investerar."


8 lager att köpa för en nybörjareportfölj

Rättad den 1 juni 2016: En tidigare version av den här artikeln misstatte namnet VTF Capital.