>> >> 5 sätt terrorism påverkar din portfölj

5 sätt terrorism påverkar din portfölj

Anonim

Människor står nära Bryssel flygplats efter att ha evakuerats efter explosioner som ropade anläggningen i Belgien på tisdag.
(John Thys / AFP / Getty Images)

Terrorattacker som en i Bryssel lämnar för mycket i deras kölvatten - dödsfall och skador, förstörelse, rädsla bland befolkningen och många obesvarade frågor.

Men en sak som de sällan tycks lämna mer är en bestående effekt på aktierna.

Medan någon terroristattack kan framkalla minnen av de dubbelsiffriga förlusterna i Standard & Poor's 500-indexet just dagar efter attackerna den 9/11, är verkligheten, med några få undantag, tenderar Wall Street att skaka av den här typen av globala rubrik .

Dow Jones industrins medelvärde var bara 0, 2 procent av nyheterna på Bryssel-attackerna som dödade 34 och skadades mer än 200, medan S & P 500 sjönk med 0, 1 procent. Och Nasdaq-kompositen visade faktiskt en ökning, som stannar nästan 0, 3 procent.

"De flesta terrorattackerna - och i synnerhet de som är ute i utlandet - har bara en försvinnande effekt på marknaderna", säger Charles Sizemore, en portföljförvaltare på Covestor och Chief Investment Officer i Sizemore Capital Management, en registrerad investeringsrådgivare i Dallas. "De flesta amerikanska investerare är knappt medvetna om att något hände, och de ekonomiska effekterna här tenderar att vara försumbar.

"Medan terrorismen är förödande för de människor som upplever det förstahands, är det ovanligt sällsynt att en attack får stor inverkan på investerarnas känslor eller ekonomisk aktivitet för att verkligen förändra en marknadsutveckling", säger han.

Enskilda investerare kan inte riktigt göra mycket om en dags pops - de flesta algoritmer kommer redan att slå dig till stansen. Men ett par långvariga spel kan upprättas, och i det minst vet du vad som kan förväntas hända med dina innehav efter en terroristattack, så att du kan undvika panikförflyttningar som svar.

Guld är en fristad. Den första tillgången som kommer att komma ihåg är den försökte och (mestadels) sanna säkerhetshamn, guld. När världen blir mer osäker drar investerare ofta lite pengar ut ur till synes mindre säkra pappersinvesteringar och in i den relativa trovärdigheten hos den gula metallen.

Historiskt sett har guldpriserna gått upp i samband med global oro. Till exempel guld spikade nästan 10 procent i veckorna efter september 11 attacker i USA, inklusive en 6 procent en dag flytt för bullion direkt efter attackerna.

Efterdyningarna av 2015-attackerna i Paris såg guldet få en bump - om än en mindre och kortare levande.

Obligationer erbjuder säkerhet. Kritisera statsskulden allt du vill, men när det gäller ett finansiellt säkerhetsdäck är amerikanska statsobligationer lika varma och fuzzy som de kommer.

Obligationer har en tendens att spika, dock kort efter många stora former av inhemsk och global oro. Tillsammans med guld skickade attackerna 9/11 också statsobligationer mycket högre, med avkastningen på den kortaste skulden (en månad) sjunkit med nästan 20 procent.

Vi såg ett annat stort drag i obligationer i samband med Rysslands ökade aggression med Ukraina 2014, och det var inte bara USA Treasurys - brittiska och tyska 10-åriga obligationer slog också skidorna, med det sistnämnda som berörde historiskt låga avkastningar vid den tiden.

Förvänta reseaktier att ta en träff. Terrorattacker - speciellt de som sker på internationell nivå - kan göra amerikanska resenärer andra gissar sina reseplaner, och det kan ha en krusningseffekt genom ett antal branscher.

Amerikanska flygbolagslagren famously dödade efter attackerna på amerikansk mark 2001, med stora flygtillgångar som sjönk 40 procent under några dagar. De föll också några procentenheter efter Paris-attackerna i november förra året, samt efter att Malaysias Airlines Flight 17 försvann. De mest framträdande aktierna i detta utrymme är American Airlines Group (ticker: AAL), United Continental Holdings ( UAL), Delta Air Lines (DAL), Southwest Airlines Co. (LUV) och JetBlue Airways Corp. (JBLU).

Andra bestånd som är mest utsatta inkluderar online-bokningswebbplatser som Expedia (EXPE) och Priceline Group (PCLN), samt kryssningslinjebestånd som Royal Caribbean Cruises (RCL) och Carnival Corp. (CCL).

Eftersom några dips skulle vara kortsiktiga, så kan investerare som vill diversifiera sin portfölj till att omfatta resebyråer ha ett fönster att ta ställning här.

Få defensiv med försvarsbestånd. Tom Taulli, grundare av OptionExercise.com och redaktör för IPO Playbook på Investorplace.com säger att antagandet efter en terrorattack är att det kommer att bli "mycket mer utgifter för försvar / mot terrorism, och på lång sikt kan detta betyda mer efterfrågan på försvar entreprenörer. "

Försvarsbestånd som Lockheed Martin Corp. (LMT) och Northrop Grumman Corp. (NOC) såg faktiskt stora spikar efter 9/11, massakern Charlie Hebdo i januari 2015 och Parisattackerna.

Men dessa avkastningar misslyckades med att bygga mycket mer efter den första knäskyttreaktionen. Och i fallet med Brysselattackerna materialiserades de knappast alls.

"Svaret på en terrorist händelse verkar mest reflekterande och tillfälligt när händelsen döljer sig från nyheterna, säger Taulli.

Gunstockar är värda att titta på. Louis Navellier, ordförande i Reno, Nevada, investeringsföretag Navellier & Associates, berättade CNBC 2015 att president Barack Obama är "den bästa pistolförsäljaren på planeten". Det kom i berättelsen om hans strategi att köpa pistolslag som Sturm, Ruger & Co. (RGR) och Smith & Wesson Holding Corp. (SWHC) efter Parisattackerna.

Båda bestånden spikade också efter skottningarna i San Bernardino i Kalifornien i fjol, och som Obama meddelade åtgärder för att bekämpa våldshandlingar.

Naturligtvis tenderar spikar i pistollagret att vara en reaktion som för det mesta bara gnistor från pistolrelaterade incidenter, såsom massskjutningarna (och eventuella anti-pistol retorik eller åtgärd i efterdyningarna) i Aurora, Colorado och Newtown, Connecticut .