>> >> 5 saker att komma ihåg när börsen faller

5 saker att komma ihåg när börsen faller

Anonim

Investerare måste motstå sina känslor när marknaden stiger och faller och håller fokus på sina finansiella mål. (IStockphoto)

Det är ingen hemlig boskapsmarknad har utvecklats exceptionellt bra de senaste åren. Under de senaste 14 månaderna såg investerare - och blev allt mer självklara - när Dow Jones industrins genomsnitt redovisade rekordhögt efter rekordhögt.

Men även om vissa investerare kan känna sig svepte upp i spänningen, känner sig erfarna och välkända förmögenhetsförvaltare att marknaden aldrig fortsätter att röra sig i den riktningen för alltid. Saker börjar börja ful när marknaden korrigerar och denna tjurmarknad blir till en björn.

Saken är, det finns fortfarande ingen anledning att panikera. Att komma ihåg dessa fakta om finansmarknaderna när saker oundvikligen vänder söderut kan placera investerare för att mer kapabelt rida ut stormen, vara lugn och hålla sig till sin strategiska investeringskurs.

Marknadsminskningar är normala. Känn som att världen slutar när marknaden blir riktigt flyktig ibland? Det finns ingen anledning eftersom denna aktivitet är helt normal - och borde förväntas.

Investerare som granskar historiska avkastningar på marknaden från starten kan se att marknaden minskar konsekvent. I genomsnitt har marknaden haft en minskning med 10 procent minst en gång per år under de senaste 100 åren. Under samma period sker en minskning med 20 procent en gång var tredje och en minskning med 30 procent sker en gång vart tionde år. Under många av de år som såg en stor, läskig nedgång, slutade marknaden fortfarande året med en positiv årlig avkastning.

Till exempel i början av 2003 minskade återhämtningsmarknaden med 14 procent. Vid den tiden trodde nästan ingen att 2003 skulle vara ett positivt år för marknaderna. De flesta investerare satt i kontanter och väntade på "saker att byta."

Jo, saker förändrades - och snabbt! I slutet av 2003 uppvisade marknaden en totalavkastning på 26 procent.

Historien ger viss försäkran om att detta också ska passera, och eventuellt snabbt. Marknaden återhämtar sig i allmänhet inom 15 månader efter en björnmarknad. Häng kvar och stanna investerat. Bara för att marknaden är nere nu betyder det inte att det kommer att slutföra året på negativt territorium.

Ingen kan konsekvent förutsäga marknadsrörelser. Medierna gör att marknaden ser cool ut. Investerare som gör det får massor av sändningstid på finansiella TV-kanaler som CNBC och Fox Business. De visas ofta med diagram som återger sina prognoser och gör ett tvingande fall för sina prognoser.

Här är problemet: Market timing fungerar inte egentligen.

Om en investerare framgångsrikt tagit marknaden, skulle de behöva veta inte bara när man ska gå ut, men när man ska komma in igen. Och de måste göra det om och om och om igen. Vissa investerare får tur och hoppar ut eller hoppa tillbaka in vid rätt tidpunkt. Men nyckelordet är lycka till.

Från 2005 till 2012 samlade CXO Advisory 6, 582 prognoser för den amerikanska aktiemarknaden offentligt av 68 experter för att se om vissa individer faktiskt kan ge tillförlitlig aktiemarknadsinställning. Resultatet? De så kallade experterna hade rätt 47 procent av tiden.

Investerare är bättre att ställa in bullret och fokusera på vad de kan kontrollera.

De bästa dagarna brukar hänga med de dåliga dagarna. Vad händer om en investerare överreager när de ser marknaderna "plunging" (en överutnyttjad term av de finansiella medierna) och säljer?

Baserat på historia kommer marknaderna ofta att återhämta sig under tiden kort efter en stor försäljning. Om en investerare säljer ut baserat på en dålig dag, kommer de troligen att sakna rebounden på dagen eller så efter. Effektivt skulle de ha blivit tillfällig elände i permanent elände.

Så vad händer med koncentrationen av dessa dagar under en längre tidsperiod?

Under de senaste 20 åren har marknaden i genomsnitt 9, 85 procent i genomsnittlig årlig avkastning. Investerare som missade bara 10 av de bästa dagarna skulle se deras avkastningsläge till 6, 11 procent. Håll dig borta från marknaden för 40 av de bästa dagarna och avkastningen skulle ha varit negativ.

Investerare saknar mycket mer när de försöker hoppa in och ut vid rätt tidpunkt istället för att bara hålla kursen.

Den här gången är inte annorlunda. Citatet av Sir John Templeton upprepas ofta och med god anledning: "De fyra dyraste orden på engelska är" den här gången är det annorlunda. ""

Ta en titt på alla dessa världshändelser som påverkat marknaderna:

  • 1960-talet: Kubansk missilkris, Vietnamkrigets eskalering, amerikanskt spionplan sköt ner över Sovjetunionen.
  • 1970-talet: Arabisk oljeembargo, stagflation, Watergate.
  • 1980: Besparingar och lånekris, Latinamerikansk skuldkris.
  • 1990-talet: Asiatisk finanskris, Gulfkriget.
  • 2000: 11 september attack, subprime utlåning / bostadsmältning, Great Recession.
  • 2010: Kärntrusler från Nordkorea, grekisk räddningsaktion och kris i euroområdet, hypotekslånet överstiger 14 procent.

Är det vad som än befinner sig på radarn för oro, till skillnad från någon av dessa kriser? Visst, detaljerna i situationen ser nog annorlunda ut. Men vad gäller den övergripande effekten på marknaderna, är det förmodligen liten skillnad mellan dessa händelser som verkade som om de skulle vara katastrofala för marknaderna då och vad investerarna hanterar idag.

Det största hotet mot en portfölj är inte marknaden. Om någon helt enkelt lägger alla sina pengar i Standard & Poor's 500-index från slutet av 1985 till slutet av 2015 skulle de ha haft en genomsnittlig avkastning på 9, 85 procent per år.

Jämför det med den genomsnittliga aktiefonden investerare. Det visar sig att den genomsnittliga investeraren hade en marknadsavkastning på endast 5, 19 procent under samma period.

Vet du varför de flesta investerare har mycket medioker investeringsavkastning? Känslor. Den största motparten mot den genomsnittliga investeraren är själva investeraren. Specifikt är det hur de bearbetar känslor av rädsla och panik.

Kom ihåg dessa fem viktiga sanningar för att hjälpa till att rida ut vad björnmarknaden väntar - och stanna kvar på marknaden för att fånga vågen på vägen tillbaka.