>> >> 5 läskiga system och bedrägerier som riktar in investerare

5 läskiga system och bedrägerier som riktar in investerare

Anonim

Bli inte freaked out av dessa investeringar rip-offs. (IStockPhoto)

Det är lätt nog att investera som en rip-off när den plummets i värde av legitima skäl: marknadskrafter, outmaneuvering av en konkurrent eller till och med den överdrivna utgifterna hos en VD som flyger företaget jet till vin och äta flickvänner på alla kontinenter, inklusive Antarktis.

OK, så att den sista är ett skämt. Men det är verkligen ingen skratta när investerare buktar sig för bedrägerier och skum som vänder pengar till en likvärdig tillgång av en annan typ: en som häller ner i avloppet.

"Investera i saker som du förstår", säger John Huber, en rektor med Atlanta-baserad Financial Discovery Group. "Om du måste rita ett flödesschema för att ta reda på var pengarna går kan det vara för komplicerat."

Trots Huber sikt från erfarenhetens abborre tar för många investerare betet från skrupelfria vargar klädda i chic kläder. Detta gäller särskilt för babyboomers och äldre investerare som har ackumulerat betydande pensionsräkningar enligt Pensionsföreningsföreningsföreningen: "Pursuit of seniorers nestägg är ett av de snabbast växande konsumentbedrägerierna idag."

När det gäller vilka system som fortsätter att hunda investeringsvärlden, listar experter fem som är särskilt genomgripande, med råd om hur man försvarar sig själv.

Löfte om garanterad avkastning. Eftersom några pensionsinvesteringar erbjuder utbetalningar över tiden kan investerare bli förvirrade när någon går framåt med ett fantastiskt tillfälle som resten av marknaden har missat. "Garanterad avkastning är en röd flagga", säger Huber. "De enda garantierna är i livränta - och deras utbetalningar brukar återspegla lågräntesmiljön."

Om du ens är frestad frestad eftersom din farbror Bigbucks skickade chansen till din väg, får du alltid en andra åsikt . Enligt en undersökning från Finansinspektionen av 2007 träffade 70 procent av investerarebedrägerier människor som tar investeringsråd från en släkting, vän, granne eller medarbetare. "Kör investeringen förbi din finansiell rådgivare eller CPA, " säger Huber.

Begäran om personlig information i förväg. Detta scenario kan bli särskilt genomgripande nu när Securities and Exchange Commission har antagit förordning A +. Denna förordning tillåter igångsättning att samla in pengar från icke-ackrediterade investerare (de som gör mindre än 200 000 dollar per år eller har mindre än 1 miljon dollar i tillgångar). Allt som krävs är en smidig försäljningsnivå om "nästa Google" för att få nonaccredited typer för att dela med sig av sina värdefulla ekonomiska uppgifter. Att komma in på de hetaste nya företagen framför institutionella investerare kan vara en bra sak, säger Rod Turner, VD och grundare av Manhattan Street Capital, med säte i San Diego. "Men var försiktig med att följa reglerna och var uppmärksam på att undvika risken för bedrägeri."

Investerare måste vara säkra på att de har ett legitimt företag eller en plattform, säger Turner och inte ge upp mer information än vad som krävs förrän tiden har kommit att investera.

Pump och dumpning. Om det här låter som en ny dans för Miley Cyrus att debutera vid nästa utmärkelsestillskott, anser att det här är rå koreografi av olika slag. Förutsättningen är enkel: "En grupp informerade investerare lägger på en bestånds kvalitet till en större, obemannad koncern - och säljer efter att beståndet har nått toppen", säger Steve Berg, ekonomidirektör för O.penVAPE och en tidigare verkställande direktör på Wells Fargo och UBS. Det kan låta som en bra gammaldags kapitalistisk kunnig, "men det är mycket olagligt", säger han.

Pump och dump "brukar användas med mindre, mindre kända företag, för vilka det är lättare att manipulera priset, säger Berg. Sådana företag undviker ofta granskning, så om du inte kan undersöka eller undersöka dem, håll dig borta.

E-postad investeringsanmälan . Det är lätt att blåsa bort e-postmeddelanden som börjar "Hej, min kära" eller "Om ditt lotteripris på 1 miljon dollar.

"Men med den nya implementeringen av EMV-kreditkortspånen i USA, sätter de förvirrade skurkarna uppmärksamhet på sofistikerade investeringsbedrägerier via e-post. Samtidigt fortsätter" Människor att bli lurade av löjliga erbjudanden ", säger Berg." Dessutom Internet har eroderade hinder som en gång hindrade utländska svindlare från att rikta inhemska investerare, till exempel tidszoner, de höga kostnaderna för internationella telefonsamtal och olika valutor. "

Det här varumärket av scamming riktar sig också till småföretag och enmansägare "när en individ mottar en betalningsförfrågan från en okänd part", säger Robert Strang, chef för investeringar i Investigative Management Group och styrelseledamot i ACG New York.

Eftersom e-postinvesteringarna ofta riktar sig till äldre investerare, lär du familjemedlemmar och vänner att granska - eller helt enkelt ta bort - finansiella e-postmeddelanden från okända avsändare. Ett annat försvar innebär att man konfigurerar e-postgranskning eller blockerar meddelanden med ordet "investering" i ämnesrubriken. (I så fall varna dina ekonomiska planerare och rådgivare så att de inte blir blockerade också.)

Intäktsdelning i 401 (k) s. Denna intressekonflikt är svår att upptäcka eftersom det händer på administrativ nivå. Men det är "en total återgång", säger Bobby Monks, författare till "Uninvested" och tidigare ordförande för Institutionella aktieägartjänster. I detta scenario betalar fondföretagen 401 (k) planer administratörer eller sponsorer att placera sina medel i pensionsplanmenyerna. Det betyder att du kan investera i en fond som inte är baserad på dess meriter, men dess förmåga att vinkla in i din plan. "Det här är verkligen en bluff, särskilt när målet är sårbara pensionssparare som antar att deras 401 (k) har utformats i sitt bästa intresse", säger Monks.

Munkar säger det bästa investerarna kan göra när de misstänker att systemet ska vara direkt. "Fråga din arbetsgivare eller 401 (k) administratör varför de valt de medel som erbjuds i din plan, säger han. "Om intäktsdelningen var inblandad, ta en mycket nära titt på avgifterna som debiteras och hur de jämför med de potentiella fördelarna med skatteuppskjutning och ett företags match."