>> >> 5 Finansiella risker i verkliga livet Du hittar aldrig i en lärobok

5 Finansiella risker i verkliga livet Du hittar aldrig i en lärobok

Anonim

Professionella inom investmentindustrin pratar om risker - mycket. Risk och avkastning är oskiljaktigt knutna, vilket innebär att högre risk ger möjlighet till högre avkastning och vice versa. Du kan inte förvänta dig samma typ av prestanda från en lågrisk tillgång (som kontanter) och en högre risk tillgång (som aktier).

Alla investeringar innebär en viss typ av risk. Även att hålla alla dina pengar i kontanter är inte riskfri. Kassa exponerar dig för inflationsrisk - risken att det ränta du tjänar inte kommer att hålla takt med inflationen, och dina pengar kommer att vara mindre värda med tiden - och risk för risker eller risken att förlora pengar genom att inte utnyttja en bättre möjlighet. Vissa risker kan mildras genom korrekt diversifiering (affärsrisk), medan andra är en oundviklig del av investeringar i marknaderna (marknadsrisk och ränterisk).

Dessa är bara några av de traditionella typerna av investeringsrisker. Men när du handlar om att fatta ekonomiska beslut i det dagliga livet finns det vissa typer av risker som du aldrig kommer läsa om i en lärobok. Här är några och vad du kan göra åt dem.

Risk för FOMO. Även om du aldrig har hört akronyn har du förmodligen känt rädslan för att missa i ditt ekonomiska liv. Det kan ta många former - kanske du inte vill missa en affärsmöjlighet som kan vara enorm, eller en snubbla-till-ögonblick resa till Vegas med dina vänner. I investeringsvärlden är FOMO mycket vanligt när nya aktier går offentligt. Ta till exempel GoPro (ticker: GPRO). Det var ett varmt lager som gick offentligt till $ 24 per aktie i juni 2014 och bland spänningen raste den snabbt upp till $ 98, 47 i oktober samma år, trots varningsskyltar från dag 1. I dag går GoPro runt $ 5 per aktie . Det är ett klassiskt exempel på investerare FOMO som leder till ett övertryckt pris. Den senaste glädjen över bitcoin ser också ut att det visar sig vara en liknande historia.

När en investering ser varm ut och varje större nyhetsuttag täcker det, ta en tid. Använd inte dig själv som marsvin - andra kommer att göra det för dig, och då kan du utvärdera om en viss tillgång är verkligen värt, och undvik smärtan av bortkastade pengar om det bara var en kram.

Risk för att vara en know-it-all. Du vet när marknaden är på väg att rätta, du är säker när det handlar om att vända och komma tillbaka. Du kanske har rätt - och det är faktiskt det mest riskfyllda resultatet av allt eftersom det leder till falskt förtroende. Ingen kan förutsäga framtiden på ett konsekvent sätt. Även investeringsanalytiker (vars hela jobb handlar om att förutsäga framtida resultat och fastställande av prismål) är konsekvent fel på tjur- och björnmarknader. En diversifierad indexbaserad investeringsmetod innebär att du aldrig behöver konsultera din kristallkula för att förutsäga investeringsvinster och förlorare - vilket är bra. Som det visar sig, kristallbollar tenderar att vara opålitliga!

Risk för emotionell investering. Att satsa investeringar på rädsla eller eufori är aldrig en klok idé. Panikförsäljning på en fallande marknad låser bara i dina förluster och förhindrar att du köper investeringar medan de handlar med rabatt. Att köpa på en tjurmarknad kan innebära att du "köper högst upp". Bättre att vara konsekvent, oavsett vilka marknader som gör.

Håll din investeringstidslinje i åtanke också. Låt inte kortsiktiga marknadsnedgångar skrämma dig från dina långsiktiga mål för tillväxt. Om din investeringstidslinje är kort och om du behöver en mer konservativ fördelning, låt inte din spänning över en högrisk, hög avkastning investera spåra det du byggt över en livstid. Investeringen bryr sig inte om du är upphetsad eller inte. Du kan inte basera dina investeringsbeslut på denna faktor.

Risk för nostalgi. Fans av "The Office" kommer att veta att Dwight Schrute en gång sa, "Nostalgi är verkligen en av de stora mänskliga svagheterna, andra bara till nacken." Nostalgi kan vara ansvarig för några ganska dåliga ekonomiska beslut.

Kanske växte du upp till samma strandstuga varje år med din familj - så när din bror föreslår att du köper en fastighet där tillsammans som investering och fritidshus, säger du ja. Du har många glada minnen från den här staden, men sanningen är att fastigheten kanske inte är en bra investeringsmöjlighet. Det kan finnas skikt av komplexitet som du kanske inte kände till som barn. Kanske har staden risker förknippade med naturkatastrofer och försäkringskostnaderna är högre, eller kanske grannskapet inte är så säkert som det en gång var, eller om bostäder runt om i landet renoveras, vilket innebär att du måste göra det för att konkurrera om hyresgäster. Plus, glöm inte om bekostnad och logistik för att hantera egendom med flera ägare, särskilt de du är relaterade till.

Om du verkligen vill ha tid med din familj på ett ställe du älskar kan du göra det utan att stressa att äga eller förvalta en egendom.

Risk för att följa med Joneses. Berättelsen bakom denna lilla fras bör berätta allt du behöver veta om hur riskabelt det kan vara att leva utöver dina medel. Wyndcliffe-herrgården som ägdes av Elizabeth Schermerhorn Jones på 1850-talet var så överdrivet att det ledde till en trend bland sina grannar i Hudson River Valley för att efterlikna sin egendom. Ironiskt nog var fastigheten underhåll så dyr att även Joneses inte kunde hålla jämna steg med Joneses. Efter årtionden av försummelse är Wyndcliffe nu en krossande ruin på bara 2, 5 hektar (de ursprungliga 80 hektar var sålda, bit för bit). Vad som en gång var mest avundade hem i New York såldes till 120 000 dollar som en del av konkursförfarandet 2016. Så känner du inte att du är "bakom" helt enkelt för att du ser alla hem på HGTV har bastur och plantageluckor eller för att din grannen har en BMW och du gör det inte.

Du vet aldrig om de verkligen har råd med det heller. Oroa dig för vad din granne har när de bestämmer sig för att börja betala dina räkningar, och riskera inte allt för att bara fortsätta uppträda.

Hur mycket risk ska vara i din portfölj? Risk tolerans är mycket individuell för varje investerare. Den grundläggande tumregeln är att investerare har råd att ta större risk för långsiktiga mål och mindre för kortsiktiga mål.

Vilka investeringsrisker kan du tolerera? Det finns flera frågetoleransfrågor där ute, och en investeringsrådgivare (helst en som är fiduciary) kan förklara hur vissa risker kan vara lämpliga för dina individuella mål.

Målet är inte att ta bort alla risknivåer i ditt ekonomiska liv, men för att mildra det där du kan. Risken är avgörande för att det inte kan vara tillväxt utan det. Men det finns inget behov av att bjuda onödig risk för bordet. Investerare måste vara försiktiga att ta endast de risker de tänker ta - de risker som inte äventyrar din nuvarande situation, men ger möjlighet att närma sig dina framtida mål med färre omvägar längs vägen.