>> >> 4 saker att veta innan Streaming Pandora Media Stock

4 saker att veta innan Streaming Pandora Media Stock

Anonim

(IStockphoto)

Lager som nämns i denna historia: P, AAPL, FB, VZ, YHOO

Musikbranschen är känd för att vara cutthroat, och online-musikbrottet där Pandora Media (ticker: P) skar sin nisch är inte annorlunda. Den webbaserade musiktjänsten har mött allvarlig blowback som nya spelare - inklusive Apple (AAPL) - gå in i rymden, utmanande Pandoras planer för en större del av online-musikpiran.

Denna trend tvingade bolagets grundare Tim Westergren att återvända till Pandora för att fungera som VD, ledde till en minskning av aktiekursen med 42 procent under det senaste året och nu har aktivistinvesterare och hedgefondschef Corvex Management Keith Meister krävt onlinetjänsten att sätta sig själv till försäljning.

Ändå hävdar andra att Pandora beror på en vändning och kan bygga på sin användargrund på 80 miljoner lyssnare.

Pandora-aktien har fallit stadigt under det senaste året och glider till under $ 8 per aktie i februari. För ett interaktivt diagram, klicka här. Se Ps interaktiva diagram här. (US News)

Är det verkligen dags för den näst mest engagerade mobilmedieplattformen - bakom Facebook (FB) - att sänka volymen och låta något annat företag hantera det? Eller finns det hopp om en encore för P-lager?

On-demand-plattformen håller nyckeln till framtiden. Pandora reagerade långsamt på on-demand musikplattformar. Eftersom tjänster som Spotify växte i popularitet - det har nu mer än 100 miljoner användare - Pandora har fastnat i sin radiotjänststil, vilket inte låter användarna välja specifika låtar när de ville ha det. Men det kommer att förändras.

Förra året köpte Pandora tillgångarna till den avvecklade musikkanalen Rdio för $ 75 miljoner. Den planerar att använda teknologin i Rdio för att bygga sin egen on-demand-plattform i slutet av året.

"Pandora måste se till att det kommer upp med en konkurrenskraftig produkt", säger Michael Graham, en analytiker med New York Investment Bank Canaccord Genuity. "Det har massor av data om vad lyssnare gillar att lyssna på. Fokus på musikupptäckt är viktigt."

Pandora kommer att använda de data som den har samlat från sin stora användarbas för att hjälpa streamers att naturligt upptäcka musik på sin on-demand-tjänst. Tanken är att skapa serendipitösa stunder för användare att upptäcka nya låtar och artister.

Graham säger att Pandora fortfarande kan komma till Spotify - det finns plats för minst två eller tre on-demand-musikktjänster på marknaden, säger han. Men nyckeln kommer att bli licensiering från musiketiketter till ett billigt pris.

Pandora chaser chansen i prenumerationsmodellen att Spotify - som närmar sig 30 miljoner månatliga betalade abonnenter, enligt rapporter - har använt för intäktsgenerering och tillväxt. Pandora får för närvarande bara 19 procent av sina intäkter från abonnemang. "Det är en process att exponera de lyssnare till den nya tjänsten och vinna över abonnenter, " säger Graham.

Sannolikheten att Pandora går upp till salu verkar vara liten. Cotvex's Meister, som har nästan 10 procent av aktierna i företaget, kräver Pandora att placera sig i kvarteret. Pandora-cheferna hade tidigare ansett en försäljning, men valde att hyra Westergren istället för att vända sig om företaget.

Meister tror att en köpare kunde betala ett betydande premie till det aktuella priset.

Med "all konvergens i rymden just nu (det gör) en massa mening", säger Macquarie Securities analytiker Amy Yong. Hon ser möjligheten att Pandora potentiellt lockar köpare utanför musikutrymmet, vilket liknar hur Verizon Communications (VZ) är intresserad av att köpa Yahoos (YHOO) Internet-verksamhet.

Men Westergren verkar inte redo att släppa det företag som han bara återförenade. Han har satt upp en planhöjningsförsäljning från 1, 16 miljarder dollar 2015 till 4 miljarder dollar år 2020. En stor del av denna plan är att utveckla en livskraftig musikservice på begäran.

Pandora måste också skära längre in på $ 15 miljarder AM / FM-radio reklammarknaden, säger Yong. Om det skulle kunna få 10 till 15 procent av denna marknad, skulle P-lager vara "ett hemlöp" med eller utan försäljning, säger hon.

Sådana ansträngningar gör en försäljning av företaget osannolikt - åtminstone för nu. "Nästa år är en försäljning mer sannolikt än i år", säger Graham.

Pandoras snabba användarutveckling har förmodligen upphört. Användarutvecklingen för Pandora ökade med endast 0, 3 procent under första kvartalet. Det har nått "slutet på den snabba tillväxten (fas) när det gäller att lägga till nya lyssnare", säger Graham.

Det är därför det letar efter nya strategier för tillväxt, till exempel Ticketfly, som den köpt förra året för 450 miljoner dollar. Ticketmaster-liknande service arbetar med fler oberoende musiker för att sälja biljetter och marknadsföreställningar. Pandora kan integrera tjänsten i sin databas, så när en konstnär utförs i en stad kan företaget rikta in sig på alla Pandora-användare som har konstnärens radiostation i området. Yong ser att köp uppnår $ 93 miljoner i intäkter senast 2018.

Det finns gott om uppåt om initiativen håller fast. Det finns ingen tvekan om att Pandora-aktien har tagit betydande steg tillbaka. Sedan dess topp i februari 2014 har Pandora-aktien fallit 74 procent. Monetisering har varit svårt för Pandora, liksom andra spelare, på grund av de avgifter som ges till musiketiketter och artister. Det skapar rakhyvla marginaler.

Därför står reklam för 80 procent av intäkterna. På-begäran-insatserna är för att uppmuntra fler prenumerationer, vilket skulle ge mer förutsägbara intäkter för Pandora framåt. Graham har ett mål på $ 14 för Pandora-aktien - en 40 procent uppe till den nuvarande prislappen - på grund av hans tro på att insatserna kommer att bli framgångsrika.

Och på den positiva sidan, om en försäljning inträffar, så kan investerare se ett hopp i priset från det också. Det är en melodi som någon skulle strömma.