>> >> 4 Stållager för att stärka en portfölj

4 Stållager för att stärka en portfölj

Anonim

Tror amerikanfaktorer lider? Inte i stål.

Den ultimata sektorn "gammal ekonomi" har en av sina bästa år i det senaste minnet trots (och till och med delvis på grund av) den långsamma amerikanska ekonomin.

Stålpriserna stiger på grund av den stigande globala efterfrågan, den svaga dollarn och en viss långsiktig konsolidering i branschen som låter toppproducenterna höja priserna på stora kunder, även när efterfrågan i USA svimmade.

I år har priserna på riktmärke varmvalsat stål stigit till 1, 187 dollar per ton, enligt TheSteelIndex.com. Medan priserna kan dra tillbaka under de normalt långa sommarmånaderna, förutspår analytiker att högre priser på metallen - precis som olja och de flesta andra råmaterial - är här för att stanna. Goldman Sachs uppnådde nyligen sina stålprognosprognoser till $ 936 ton i år, $ 1000 för 2009 och $ 936 för 2010. Jämför det med fjärde kvartalet priser som i genomsnitt drygt 530 dollar.

Samtidigt har produktionskostnaderna stigit över 300 dollar per ton under det senaste året, men det har inte varit tillräckligt för att sakta ner stålindustrins imponerande vinsttillväxt.

"Stålpriserna stiger fortfarande. Kostnaderna går upp, men de går upp mindre. Därför går vinstmarginalerna dramatiskt", säger Charles Bradford, en analytiker på Soleil Securities. "Spreads har ökat, och det är spelet."

Det har alla varit en välsignelse för investerare i en tid då få andra sektorer utanför råvaror och energi erbjuder mycket i vägen för avkastning.

Stålbeståndet, som spåras av Market Vectors Steel Index ETF, har stigit över 58 procent under det gångna året, och mer än 27 procent för 2008 ensam.

Amerikas ekonomiska problem har faktiskt bidragit till stålets framgång. Resultatet i sektorn har accelererat på grund av en svag dollar som driver efterfrågan på amerikanskt stål utomlands. Samtidigt håller den billigare importen som översvämmer Förenta staterna när dollarn är stark, kvar av den svaga greenbacken, ökad efterfrågan på tillväxtmarknader och stigande fraktkostnader.

Den sammanflödet av faktorer har kompenserat sänkta försäljningar till de skrämmande amerikanska auto- och byggsektorerna.

"Förbrukningen av stål i USA är fruktansvärt. När det är sagt, minskar importen dramatiskt och exporten är stigande, så efterfrågan på stål är inte illa trots att användningen är förfärlig för USA. Det har aldrig hänt tidigare, säger Bradford.

Det har lett till en preliminär renässans för amerikanska fabriker. Tidigare hamstrung av det stora gapet i löner mellan amerikanska och utländska stålarbetare, produktion i USA är på väg upp för första gången i år.

Och ett decennium av stor konsolidering i branschen har lämnat stålproducenterna en bra bit av makt för att fortsätta höja priserna för sina kunder, även när konsumenter och företag spenderar mindre.

Stora svängningar i den amerikanska stålindustrin gick i konkurs tidigt under decenniet när priserna var deprimerade och en "stark dollar" -konjunktur krympade vinster. Några 30 amerikanska fabriker stängdes mellan 2001 och 2003.

Nu bara tre företag-Nucor, US Steel och ArcelorMittal-kontrollen om två tredjedelar av den globala produktionen. Den elitkärnan i stora globala aktörer har effektiviserat verksamheten genom att köpa upp ståltillverkare och producenter av järnmalm, koks och andra viktiga material som används för att tillverka stål. Resultatet har varit effektivare verksamheter och mer klyftning för att diktera priser till kunder.

"Vad marknaden utsätts för för '08 är värdet av den vertikala integrationsprocessen och tillgången på råvaror, säger Mark Parr, en analytiker med KeyBanc Capital Markets.

Så verkar stål vara avtagande från långsam ekonomi, eftersom efterfrågan tycks vara hälsosam så länge importen blir lägre och dollarn blir svag.

Värderingar kan vara ett större problem. Stålbestånden har redan haft en bra löpning under 2008.

Soleils Bradford säger att det mesta av branschen ligger framför sig själv. Han säger att aktier handlas som om det fortfarande fanns en konsolideringsboom som händer, med spekulationer som ökar aktiekurserna även bland de största namnen som Nucor och US Steel.

CIBC World Markets säger att det finns utrymme för högre vinst i år, men det varnar för att köpa handel med stållager till ett pris över 10 gånger deras prognostiserade resultat för 2008. Priserna kan också dra tillbaka mer än väntat, om redan djup efterfrågan på fordonsindustrin fortsätter och försäljningen av gasdörriga och stål-tunga SUV bromsar hårt.

Fortfarande, med resultatökande, ser de kommande kvartalen i allmänhet rosa ut på sektorn.

Här är fyra investeringsideer - en sterling, en dynamisk, en billig och en med en bit teknologisk böjd - att överväga i den blomstrande sektorn.

United States Steel


Finns det ett företag med mer all-amerikansk cachet eller en bättre comeback-historia än US Steel? Efter att ha överlevt konkursvågen i början av detta årtionde har US Steel blivit omformad som en branschledare. Aktierna ökar med 44 procent i år efter en uppsjö av förvärv som lämnar företaget med både en stark konkurrensposition och några oåterkallade gruvbehållare som ger det en stor fördel att hålla produktionskostnaderna nere trots de stigande råvarupriserna. "Vad är verkligen differentierat US Steel är dess nordamerikanska gruvindustri, " säger Parr. På tisdag upptog Deutsche Bank sitt prismål från $ 165 till 220 dollar. Aktierna handlar runt 175 dollar. Ståldynamik


Namnet kan vara lämpligt. Beståndet har försenat sig bakom US Steel, men företaget slår högre kostnader tack vare en stor skrotmetallförädlingskomponent som förvärvades förra året när den betalade 500 miljoner dollar till Recycle South, ett skrotåtervinningsföretag i Spartanburg, SC "Om jag köpte ett stållager idag, skulle jag förmodligen köpa Steel Dynamics aggressivt, säger Parr.

Soleils Bradford håller med om att Steel Dynamics är det "främsta företaget i koncernen" med en tillräckligt låg marknadsandel för att fortsätta att göra förvärv där större konkurrenter kan komma i konflikt med konkurrensproblem. Fortfarande säger han att aktier, som handlar på ungefär $ 36, är lite rika.

Kommersiella metaller


Bradford säger att det här namnet är hans enda "köp" just nu, med tanke på sin underpresterande jämförelse med resten av sektorn. Dess aktier är upp 25 procent i år (till cirka 36 dollar), även om företaget fortfarande är ett av ett minskande antal övertagande kandidater som står kvar. Minilloperatören och skrothandlaren har fabriker i Polen och Kroatien och är mindre utsatt för den amerikanska avmattningen. Tidigare denna månad sade UBS-analytiker Timna Tanners att Irving, Texas-baserade företag kunde ha en bra passform med Nucor eller Brasiliens Gerdau SA. Graftech


Detta företag är inte en stålmaker, men dess förmögenhet byggs på bommens baksida. GrafTech gör grafitelektroder som används för att tillverka stål och aluminium i elektriska ugnar, vilket ökar marknadsandelar. Företaget languished i flera år under vikten av rättegångar när det var en del av Union Carbide. GrafTechs produkter är nu att hitta ett hem i stålverksamheten runt om i världen och i växande "gröna" områden, inklusive tillverkning av kiselceller och bränslecellsbatterier. Aktien har redan haft en enorm löpning i år över mer än 60 procent sedan mars och handlar över 26 dollar, nära de flesta analytikerens uppskattningar. Soleils Bradford är bland de mer haussefulla, med ett pris på $ 40 på lageret. "Det bästa är miljön. Elektriska ugnar är lägre och miljömässigt mycket bättre", säger Bradford. "Detta är en grön lek."