>> >> 4 Anledningar Domino's Pizza (DPZ) Håller tillväxten

4 Anledningar Domino's Pizza (DPZ) Håller tillväxten

Anonim

Medan alfabetet (GOOG) kan ha sitt självkörande fordon och Oscar Meyer kan skryta med sin Weinermobile, ska Domino's Pizza (DPZ) inte överträffas.

Den populära pizza-kedjan förra året introducerade en ugnbil - ett specialdesignat fordon utrustat med en ugn som håller pizzorna varma när de levereras.

Medan dominoer bara börjar rulla ut bilarna - de är i några städer, bland annat Seattle, Boston och San Diego - det är representativt för hur företaget har trotsat förväntningarna de senaste tre åren. Investerare har sett DPZ-aktieökningen 177 procent under den perioden, eftersom investeringarna i teknik och internationell tillväxt visar sig lönsamma.

Har Dominos lager tillräckligt med utrymme för fart framåt 2016?

Mobilteknik skiljer DPZ från förpackningen. Medan kakan i ugnsbilen inte kan vädja till varje investerare har Domino gjort ett anmärkningsvärt jobb på teknikfronten. Det är aggressivt att skapa sätt för kunder att placera sina order på olika plattformar, inklusive smarta tv, Ford Motor Co. (F) fordon och Twitter (TWTR) via emojis. En hungrig kund behöver inte slå upp numret och ringa - han kan beställa en paj på en smartwatch eller över en vanlig tråkig webbläsare.

"De har fler sätt att komma åt varumärket än konkurrenterna", säger BTIG, VD för restauranger Peter Saleh. "Där de verkligen tar del är från regionala aktörer."

Domino, dominerar Yum Brands-ägda Pizza Hut (YUM) och Papa John's International (PZZA) som de nationella varumärkena i pizza, innehåller mellan 50 och 60 procent av marknadsandelarna lokala pizzerior och kedjor.

Men mindre företag har färre resurser att anpassa sig till förändrad teknik och ordering, vilket ger Domino en fördel. Dominos tjänar 55 procent av försäljningen i USA genom order på nätet eller via mobila plattformar, säger Stephen Andersen, analytiker vid New York City investmentföretag Maxim Group.

Och det hämtar Pizza Huts marknadsandel. Dominos ökade sin marknadsandel från 9 procent till 12, 3 procent sedan 2014, medan Pizza Hut sänktes från 14, 7 procent till 14, 4 procent.

Priskriget har haft liten inverkan. Vissa snabbmatskedjor försöker att ena upp varandra när det gäller prissättning snabbmat. Wendy's Co. (WEN) sparkade saker av förra året med en fyra-för- $ 4-affär. Andra följde efter, bland annat Carl's Jr. Restaurant Brands International-ägda Burger King (QSR) och även Pizza Hut.

Domino har gjort lite att reagera på denna trend. "Största delen av snabbmatens ansträngningar är vid frukost eller lunch", säger analytiker Alton Stump, Longbow Research. "Det finns inte så mycket direkt exponering" för Domino.

True, Dominos erbjuder några menyalternativ för $ 5, 99 (om du köper två eller fler), men Pizza Hut erbjuder ett liknande, billigare alternativ.

Lågkostnader har en tendens att sänka sig till vinstmarginaler, men Dominos har varit immun mot den effekten - faktiskt har intäkterna hoppat 23 procent sedan företaget introducerade sin lågkostnadsmeny 2013.

Det finns fortfarande utrymme för förbättringar. Endast 7 procent av Dominos försäljning kommer från länder utanför USA, inklusive Storbritannien, Indien och Sydamerika. Men det här är investerarna som ser mest möjliga framåt.

- Det är en mycket långsiktig plan, men det finns fortfarande mycket geografi där ute, säger Andersen. Företaget såg ett 11, 7 procent hopp i antalet butiker 2015, och förväntar sig att lägga till mellan 7 och 8 procent årligen under överskådlig framtid.

Ett område som det bara börjar penetrera är Kina. Pizza Hut har haft den första mover-fördelen i landet och Yum förbereder sig för att snurra sin kinesiska fokuserade verksamhet. Men medan Pizza Hut har utvecklat ett mer bistroliknande tillvägagångssätt i Kina kan Domino fokusera på leverans. Och det finns utrymme att växa - Dominos har bara en handfull butiker i Kina, men Andersen spekulerar på att den kan ha mer än 1800 år 2030.

Det är ett dyrt köp. Med ett nuvarande pris-till-resultat-förhållande på 38, är DPZ-aktien långt över branschgenomsnittet 28 och Standard & Poor's 500 indexmedelvärde på 18.

Dominos är definitivt inte billigt, säger Saleh. "Det är nära det dyraste det har varit i över 10 år."

Det är anmärkningsvärt att Domino återköpte $ 600 miljoner aktier i 2015 - en stark signal att företaget tror att DPZ-aktier fortfarande har utrymme att växa.

Förhoppningar är att effekterna av mobilteknik och de nya internationella butikerna fortsätter att driva intäkter och vinster uppåt. Det finns anledning att vara optimistisk, men "du betalar för den tillväxten", säger Saleh.