>> >> 3 saker att veta om långsammare utdelningstillväxt

3 saker att veta om långsammare utdelningstillväxt

Anonim

En avmattning i vinsttillväxten för Standard & Poors 500-index innebär att tillväxten för utdelning är också trög och det kan vara ett problem för inkomstinriktade investerare som tittar på aktier för extra avkastning.

Det borde inte vara en fullständig överraskning att den totala utbetalningsökningen stagnerar. Svagheten inom materialbranschen, särskilt akut inom energi och råvaror där flera företag sänkte utdelningar, reverberades över aktiemarknaden.

Och med en S & P 500-avkastning som är väsentligen platt på året går det hand i hand med en måttlig utdelningstillväxt.

En långsammare utdelningstillväxt är inte densamma som fallande utdelningstillväxt, men i ljuset av en bristande betalningstillväxt borde investerarna tänka på sitt slutliga investeringsmål och kanske titta på vissa utvalda sektorer där utdelningstillväxten är fortsatt fast.

Kommer från en stark cykel. Den nuvarande trögheten kommer efter mycket stark tillväxt efter den globala finanskrisen, säger Pat O'Hare chef marknadsanalytiker på Briefing.com i Chicago.

År 2008 var utdelningsutbetalningen 2 procent och under 2009 sjönk den till mindre än 1 procent, jämfört med 12 till 13 procent av utdelningstillväxten för S & P betalarna under 2004 till 2007, säger O'Hare.

Betalningsökningen 2010 steg upp till 1 procent men i 2011 steg den till 16 procent och 2012 var den 18 procent på grund av den starka resultatutvecklingen efter finanskrisen, säger han. Men år 2013 började utbetalningen av utdelningstillväxten minska, eftersom resultatutvecklingen började sämra, med 2013 års tillväxt på 12 procent. År 2015 glidde den till 10 procent, och baserat på vissa data från S & P Dow Jones Index, kan tillväxten i 2016 bara vara omkring 4 procent, säger O'Hare.

"Till dess att du börjar se en hämtning i vinsttillväxt igen är det rättvist att säga att du kommer att se en deceleration i utdelningstillväxten", säger han.

Tom Huber, som driver T. Rowe Price Dividend Growth Fund (ticker: PRDGX) i Baltimore, säger att utdelningsinvesterare har lyckats bra sedan finanskrisen. Med tanke på den mjuka vinsttillväxten, "Jag tror att det borde vara förväntningar på den nivåen av utdelningstillväxt, dubbla siffror, bör tempereras", säger han.

Mike Baele, VD på US Bank Private Client Reserve i Portland, Oregon, säger att en slipande amerikansk ekonomi i allmänhet kan spela en hand i den övergripande bilden också.

"Sammantaget är det ekonomiska flödet idag bättre än för ett år sedan, men det är också konsekvent under förväntningarna.

. Tillbaka på 90-talet i expansionscykeln slog det 4 procent BNP (bruttonationalprodukt). Under 2002-07 var BNP 3 procent. Nu i denna cykel, bara 2 procent. Det är svårare för vissa av de defensiva företagen att få den produkttillväxten, säger Baele.

Ge inte upp utdelningar . Medan utdelningstillväxten kan sakta ner, påpekar Baele att 55 procent av företagen i S & P har en bättre utdelning än den 10-åriga amerikanska statsskulden, så att inkomstinriktade investerare fortfarande bör titta på aktier för inkomst.

Och Baele och Huber säger att utdelningsgraden är tillbaka till pre-recession nivåer på cirka 37 procent, vilket också kan vara en del av orsaken till avmattningen i utdelningstillväxten. Det gör stagnationen mindre oroande.

Baele säger att investerare som vill ha en bättre utdelningstillväxt bör se bortom traditionella utdelningsbetalande sektorer av häftklamrar och verktyg. De såg negativ utdelningstillväxt jämfört med året innan. Han och Huber säger att hälso- och sjukvården fortfarande erbjuder god utdelningstillväxt.

Tänk på tekniksektorn också. "Det som vanligtvis händer när ett företag går in i en mogen fas och tillväxten saktar är inte längre det dynamiska tillväxtföretaget som det brukade vara. Det kan fortfarande generera mycket vinst men inte leverera den tillväxt som de en gång gjorde" O'Hare säger.

Baele säger att några av de tidigare tech high-flyersna nu har riktigt attraktiva utdelningar. "I början av 1990-talet var höghastighetsinternet en lyx. I dag är det som att köpa ett kylskåp. Dessa företag är nu en kontantkoaffär. Liksom värdeföretag gör de utmärkta utdelningar, säger han.

Apple (APPL) är förmodligen det bästa exemplet på ett tekniskt företag som betalar utdelning, säger O'Hare. Och han lägger till, eftersom teknikföretag blir mogna, är de tillväxtinriktade investerarna mindre intresserade, så att erbjuda utdelning är ett sätt att locka till sig investerare.

"Möjligheten att hämta din utdelningsbetalning håller folk som är fasta i lagret som annars kan ha övergivit det", säger han.

Intel Corp. (INTC) och Cisco Systems (CSCO) är andra bra exempel på teknikföretag som blivit bluebloods. Intel letar efter övergång till affärsdatorcentraler i takt med nedgången i den personliga beräkningen, och både Intel och Cisco försöker både kapitalisera på tillväxten av tingenes internetmarknad. Intels utdelning är 3, 44 procent och Cisco är cirka 3, 7 procent.

"Så du får fortfarande branschledare med bra kassaflödesproduktionskapacitet, fortfarande lönsam och släpper ut en ganska fin utdelning för investerare", säger han.


9 heta utdelningsaktier för 2016

9 heta utdelningsaktier för 2016