>> >> 3 lager som kan överleva Solar Shakeout

3 lager som kan överleva Solar Shakeout

Anonim

Det verkar som en del att solenergiindustrin har en ljus framtid. I strävan att minska beroendet av fossila bränslen utspeglas solen ofta som den mest lovande förnybara energilösningen. Ventureinvesteringar i branschen ökade från 150 miljoner dollar 2005 till över 1 miljarder dollar 2007, rapporterar Greentech Media Research. Greentech förväntar sig att numret ska hoppa ytterligare 2, 5 miljarder dollar senast 2010.

Mer pengar kan också komma överflöd i från Uncle Sam: En proposition som för närvarande senat skulle kunna skifta omkring 18 miljarder dollar av subventioner till stora oljebolag i vindkraft och solenergi. Räkningen, som godkändes av representanthuset i förra veckan, skulle förlänga 30 procent investeringsskatt för solprojekt.

Det är det positiva fallet. Men en närmare titt visar att kortsiktiga utsikter blir lite grumliga för solföretag. Vid Piper Jaffrays ren teknik och förnyelsekonferens i slutet av februari sa seniorforskningsanalytiker Jesse Pichel att industrin är på väg mot en shakeout. Banc of America Securities analytiker Eric Brown vände sig nyligen försiktigt på koncernen med motiveringen att "industrins grundprinciper blir allt svårare".

I fråga är den globala bristen på polysilikon, en viktig ingrediens i fotovoltaiska celler, som har dogged industrin genom att trycka spotpriserna på den materialhöga höga. Ändå kommer en vändpunkt när kapaciteten överstiger efterfrågan, eftersom tillverkare av polysilikon har ramlat upp produktionen. Citigroup säger i en nyligen rapporterad rapport att det kan hända redan i andra halvåret 2009: "En betydande ökning av den nya polysilikonkapaciteten skulle sannolikt leda till överutnyttjande av industrin, vilket resulterade i en potentiell konjunkturkorrigering som kunde minska både polysilikon- och modulpriser. " Citigroup analytiker förväntar sig att industrin ska vara 33 procent överupplåtad 2010.

Ett annat mörkt moln för solenergi, säger Brown, saktar efterfrågan i Spanien och Tyskland, båda betraktade viktiga marknader på grund av regeringens incitament som har spedit solutveckling. Brown ser en avtagande efterfrågan i de två länderna under de kommande sex till tolv månaderna på grund av minskande subventioner, enligt en ny forskningsnotation.

Så hur skiljer du vinnarna från förlorarna bland sollagren, som har lidit branta förluster i år? (Bland olyckorna är SunPower nere 49 procent 2008, Evergreen Solar 55 procent och Solarfun 65 procent.) Enligt Citigroup är företag som är bäst positionerade för att överleva en eventuell nedgång i industrin lågkostnadsleverantörer med "överlägsen skala". Här är några förslag från experterna:

Den nuvarande industrins älskling är Suntech Power Holdings, som Citigroup-analytiker nyligen crowned "det bästa solcellerbolaget i Kina." Företaget förväntas passera Japans Sharp Corp. i år för att bli världens största tillverkare av solceller. Den 20 februari straffade investerare Suntechs aktier med en försäljningsvolym på 12 procent (aktien är nedåt 55 procent hittills i år). Suntech behöll sin inledande 2008 produktionsutsikter på 530 megawatt kraft. De flesta analytiker hade förväntat företaget att öka sina transporter till 600 till 700 megawatt.

Men med priserna på polysilikon i ökningen fokuserar Suntech på att bevara bottenlinjen snarare än att expandera produktionen. Företaget har skiftat mer produktion till andra halvåret i hopp om att priserna för polysilikon kommer att falla. "Detta har resulterat i vad vi anser vara en hälsosam omvärdering av gatunum såväl som aktiekursen ... vi tror att uppskattningar är konservativa nog att uppenbart att uppskattningar är troliga" skrev Citigroup-analytiker i en notat till kunder den 27 februari Citigroup ser Suntechs aktier, nyligen 37 dollar, och slår $ 55 inom de närmaste 12 månaderna.

Med tanke på flaskhalsen i polysilikonförsörjningen är Jerry Jordan från Jordan Opportunity-fonden hausse på MEMC Electronic Materials, en ledande leverantör av kiselplattor till sol- och halvledarindustrin. Som ett av de få företag som tillverkar kiselplattor har MEMC faktiskt gynnat kiselbristen. "Andra försöker höja kapaciteten, men de verkar vara slående, " säger Jordan. Aktierna i detta St. Peters, Mo.-baserade företag, nyligen 78 dollar, är nere från 94 USD i december. Jordanien tror att de är värda 100 kronor.

Ett annat sätt att spela det säkert är genom ett stort, solidt tekniskt företag som ger lite solexponering. Kevin Landis av den nyligen lanserade Firsthand Alternative Energy Fund gillar Santa Clara, Kalifornien, Tech Giant Applied Materials . Företaget meddelade i veckan att det hade skrivit avtal om att leverera och installera utrustning för "flera solfabriker" för ett privat företag baserat utanför USA. Citatroup-analytiker Timothy Arcuri sade i en forskningsnotat att $ 1, 9 miljarderavtalet är ungefär fem gånger så stort som alla andra order eller projekt som företaget någonsin har fått. "De vet hur man tänker stort, och de vet hur man ska driva kostnader, " säger Landis och tillägger att aktien, nyligen 20 dollar, är rimligt prissatt. "Här är ett sätt att få sol exponering utan att behöva betala för mycket för det."