>> >> 3 misstag att undvika när man väljer en finansiell rådgivare

3 misstag att undvika när man väljer en finansiell rådgivare

Anonim

Affärskvinnor skakar hand i vardagsrummet (Getty Images)

Anställa någon? Maybeyou tar med en rörmokare för att titta på dina rör, eller en målare att lägga på några rockar på ditt hus. Du vet inte riktigt om det var ett bra beslut förrän jobbet är klart, men minst kommer du att veta om några timmar eller dagar.

Om det bara fungerade så med en finansiell rådgivare. Om du väljer en dålig, kanske du inte inser det i flera år. Om du vill spara ditt framtida själv mycket ekonomiskt hjärtesorg, undvik dessa tre vanliga misstag när du väljer en finansiell rådgivare.

1. Undersöker inte vem du anställer. Om du inte vet vad en fond är, eller om du hör ordet "bond" och omedelbart tror "007", kan du anta att någon finansiell rådgivare som inte drar och talar koherent vet mer om pengar än du gör. Men du måste fortfarande se till att din ekonomiska rådgivare har goda uppgifter och en solid utbildning, säger Jamie Hopkins, en professor som undervisar klasser i pension, fastighetsplanering och livförsäkring vid The American College of Financial Services i Bryn Mawr, Pennsylvania.

"Du skulle inte anställa en läkare eller en advokat som inte gick till läkarskolan eller lagstadgan, så varför skulle du anställa en finansiell rådgivare som inte fick utbildning i finansiell planering?" Hoppkins frågar

De mest prestigefyllda beteckningarna - och det finns många som en finansiell rådgivare kan få - är certifierad finansiell planerare, eller CFP, och finansiell konsult, eller ChFC, säger Hopkins. Båda kräver omfattande träning och klasser, och om din ekonomiska rådgivare har en eller båda beteckningar efter hans eller hennes namn kommer du att veta att det här inte är någon som bara slog upp en hemsida och bestämde sig för att ringa till sig en finansiell rådgivare.

Tecken på att du behöver en ny finansiell rådgivare

Om din rådgivare gör det här, kan det vara dags för dig att bryta upp dig.

Maryalene LaPonsie 17 juni 2016

Om inte så är det de gjorde. I denna dag och ålder kan någon kon man få sig att se professionell ut och hålla dessa beteckningar efter hans namn. Fortfarande, gör din webbundersökning och leta efter information om den finansiella rådgivaren du nollställer på, om det inte är ett hänskjutande (och även om det är, skulle det inte skadas en liten internethackning).

Christine Riordan, VD för Adelphi University i Garden City, New York, och någon som har gjort mer än hennes andel av investeringar genom åren säger att om du verkligen vill trivas om vem din ekonomisk rådgivare är, finns det några webbplatser att titta på:

  • Letsmakeaplan.org . Detta är en webbplats som drivs av Certified Financial Planner Board of Standards. Orolig för att någon inte är en CFP? Kolla in webbplatsens sökmotor. Om det har förekommit disciplinära åtgärder mot den aktuella personen, hittar du dem här, säger Riordan.

  • Brokercheck.finra.org . Detta är Finansinspektionens myndighetens webbplats. Du kan få bakgrundsinformation på din finansiella rådgivare här.

  • Sec.gov/investor/brokers.htm. Detta är webbplatsen som drivs av US Securities and Exchange Commission. Om du inte hittar din mäklare här borde du noga oroa dig.

"En finansiell rådgivare som inte är villig att göra det har inte tjänat kundens verksamhet, säger hon.

Riordan har liknande råd. Hon betonar att kommunikation är avgörande.

"Du och din rådgivare måste kunna tala fritt och enkelt och vara på samma sida om hur man bäst kan spara, investera och öka dina pengar", säger Riordan. "Ta dig tid att vara bekväm med någon och veta att du kommunicerar bra med varandra innan du väljer en rådgivare."

10 sätt att avsluta 2016 på en finansiell hög not

Dessa kunniga steg hjälper dig att avsluta året starkt.

Susannah Snider 1 december 2016

3. Du har inte frågat din ekonomisk rådgivare hur han eller hon betalas. Det här kan vara det svåraste att göra av alla, om du är ny att hyra en finansiell rådgivare. För det första kan det vara en besvärlig fråga, kanske föreslår att du redan är försiktig med din rådgivare, och för det andra kan svaret inte göra dig så bra eftersom det inte finns mycket konsensus om vad som är bäst för konsumenten.

Finansiella rådgivare betalas vanligen antingen av provision eller de är avgiftsbaserade. Om du pratar med enbart finansiell rådgivare kommer de att förklara att eftersom de betalas en fast avgift för sina tjänster, kommer de inte att styra dig till en investeringsprodukt som tjänar en fetare provision än en annan investeringsprodukt som kan vara en bättre passar dig. Det är vettigt, och du kommer komma övertygad om att kommissionens modell är ett skämt.

Men branschinspektörer påpekar att du fortfarande kan betala avgift till en finansiell rådgivare och få smula ekonomiska råd. Det och det finns många bestämmelser som håller finansiella rådgivare och mäklare till en fiduciär standard, vilket innebär att de måste agera i sina kunders bästa.

Oavsett, kommission-baserade finansiella rådgivare har mycket att gå för dem också, säger Hopkins.

"Om du vill köpa försäkring eller livränta betalas många av de mest kvalificerade rådgivarna med de bästa produkterna genom provisioner", säger han. "Dessutom kan provision-baserad ersättning vara ett billigare alternativ för någon som bara behöver hjälp med några få områden och har begränsade tillgångar som inte skulle passa för en tillgång under ledning eller modell med fast avgift."

Egentligen, säger Hopkins, viktigare än hur din rådgivare kompenseras "är nivån på avgifterna. Så fråga din rådgivare om sina avgifter och jämföra dem med andra. Du måste handla. Gå inte med den första ekonomiska rådgivare som du träffar. "


Förbered dina pengar för semestern

Förbered dina pengar för semestern