>> >> 10 tips för att hjälpa ditt äktenskap överleva pensionering

10 tips för att hjälpa ditt äktenskap överleva pensionering

Anonim

Övergången till pension kan skapa utmaningar för gifta par. (Getty Images)

Medan du kan se pension som en efterlängtad frigörelse från arbetsvärlden, är det också en period med betydande förändring och anpassning. Om du är gift, kommer några av de djupaste förändringarna att ske inom ramen för ditt förhållande med din make. För vissa par kan det faktum att de har drivit ifrån varandra i flera år maskeras eller ignoreras eftersom det mesta av sin tid och uppmärksamhet ägnas åt sin karriär eller uppväxt av en familj. För dessa par, plötsligt spendera mer tid tillsammans kan presentera en verklighet som de inte är beredda för. De kan tycka att de inte längre har lika mycket gemensamt som de gjorde medan de daterade och under de tidiga åren av deras äktenskap.

Även glada, väljusterade par kommer att upptäcka att många aspekter av deras förhållande kommer att förändras och kräva justering. Inte förvånansvärt kan en ärlig diskussion och en vilja att kompromissa och utforska nya lösningar hjälpa dig att hantera de flesta utmaningar. Här är tio förslag som hjälper dig och din make att navigera de oundvikliga förändringar som kommer att äga rum när du går i pension och gör det möjligt för dig att bättre njuta av dina återstående år tillsammans.

Dela dina visioner om vilken pension som kommer att bli. Kanske förväntar du dig år av resa och äventyr medan din make planerar att stanna hemma och koppla av, trädgårdsarbete eller spela golf. Du bör prata om frågor som hur mycket tid du ska spendera på att besöka dina barn och barnbarn och om du vill utforska nya intressen eller frivilligt.

Diskutera hur mycket tid du ska spendera tillsammans. Du kommer säkert att upptäcka att det finns några saker du tycker om att göra tillsammans och andra du inte gör, och du bör komma överens om hur mycket tid du kommer att tillåta varandra att njuta av dina individuella sysslor. Det faktum att din make inte vill spendera all sin tid med dig betyder inte att han eller hon inte älskar dig. Det är ett sällsynt par som verkligen gillar att vara tillsammans 24 timmar om dygnet.

Prata om hur dina roller och identiteter kommer att förändras. Detta är särskilt relevant om du inte längre är den primära brödvinningen eller du får en stor känsla av uppfyllelse från ditt arbete. Om en av er kommer att gå i pension före den andra kommer varje person att gå igenom den känslomässiga processen att skilja sig från arbetet med en annan tidtabell. Den make som kommer att gå i pension kommer förmodligen att övergå till rollen som primärhemmare, och då kommer rollerna att förändras igen när den andra makan går i pension.

Förhandla om hur du delar upp hushållsarbeten. Detta är särskilt relevant om en make är en hemmafru medan den andra är ensamarbetaren. Arbetstagaren kan känna att han eller hon har tjänat en pension som är fri från något annat arbete, utan att överväga att hemlagaren faktiskt aldrig kommer att gå i pension. I de fall där en make hade en roll i arbetslivet kunde han eller hon falla i fällan för att försöka övervaka den andra makas hushållsarbete. Det slutar sällan bra.

Skapa en ny budget och övervaka dina finanser tillsammans. I många par antar en make att ha det primära ansvaret för att hantera hushållens ekonomi. Medan du njuter av regelbunden inkomst från dina jobb, är det lätt att bli van vid en hög levnadsstandard utan mycket fokus på utgifterna. I avvaktan på att leva på en mer begränsad inkomst borde du prata om hur mycket pengar du har tillgång till kommer att förändras och hur du anpassar dina utgifter vanor i enlighet med detta. När båda makarna förstår sin ekonomiska situation och överens om gränser kan konflikter över pengar minskas.

Fortsätt några av dina egna intressen och behåll vissa separata vänskap. En make ska inte anta att han eller hon automatiskt kommer att ingå i de sociala kretsar som den andra maken har utvecklat. Inte heller borde antingen maka känna att de måste spendera mindre tid med sina vänner för att spendera mer tid tillsammans. Det kan vara en svår anpassning i de fall där en arbetande make reagerar kraftigt på sina medarbetare för socialisering under sina arbetsår.

Upprätta separata områden i ditt hem. Du och din make kommer troligen att hitta det bra att ha en plats där var och en av dig kan dra sig tillbaka när du vill ha tid ensam. Det kan vara en utmaning om du planerar att resa landet i ett fritidsfordon eller minska till ett mindre hem.

Gå ut ur huset och sätt dig i sociala situationer. Att återstå i ditt hus under längre perioder kan leda till att du känner dig rörig och kan förvärra de minsta störningarna i stora konflikter. Ofta är en förändring av landskap och en frisk luft allt du behöver för att undvika detta problem. Du är förmodligen van vid att ha massor av människor att interagera med på jobbet, så när du går i pension kan du hitta andra människor att ansluta till genom att ta lektioner, gå med i klubbar eller frivilligt.

Behandla dig själv med nätter. Medan du arbetar, har du och din make egentligen begränsad tid att spendera tillsammans, särskilt om du har barn. När du har gått i pension och du är mest om tiden, blir det gemensamt att vara tillsammans. Det är lätt att ta din tid tillsammans för givet. Planera en natt för att dela en aktivitet som du båda tycker om åtminstone en gång i månaden.

Förvänta en justeringsperiod efter att du har gått i pension. Även de mest uppmärksamma, välförberedda människor kommer att gå igenom en rad emotionella justeringar efter att ha lämnat arbete. Du kommer antagligen att ta några veckor eller månader för att dekomprimera och vänja dig vid din nya livsstil. Din makas övergång kommer sannolikt att vara annorlunda, särskilt om du går i pension vid olika tillfällen. Det kommer att bidra till att kommunicera dina känslor och tillåta varandra tillräckligt med tid och latitud för att anpassa sig till att bli pensionär.

Pensionering kan vara en stressig tid när många aspekter av ditt liv förändras på en gång. Med öppen kommunikation och medvetenhet om de förändringar som sker kan du och din make partner arbeta för att skapa en livsstil som du både njuter av och som uppfyller dina emotionella behov.

Dave Hughes är grundaren av Retire Fabulously.

10 sätt att fira din pension